Na izborima će se testirati četiri programa novih tehnologija

Uz ostalo, Hadžiabdić je jučer potvrdila i da će u ponedjeljak, 1. srpnja, biti organizirano ždrijebanje za petog izaslanika u Klubu Srba

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Irena Hadžiabdić na press-konferenciji u Sarajevu, govoreći o pripremama za realizaciju pilot-projekata za korištenje novih tehnologija na predstojećim lokalnim izborima, kazala je da će to biti fokus njihova rada u srpnju.

- Bit će to izrada nedostajućih triju podzakonskih akata koji su nam nužni i s aspekta sigurnosti, ispunjenja tehničkih uvjeta i angažiranja tehničkih operatera koji su nužni - navela je ona. Napomenula je da se radi o četirima pilot-projektima. Jedan rade zahvaljujući sredstvima Europske unije, koji košta 700.000 KM.

Drugi će raditi u Distriktu Brčko zahvaljujući sredstvima OESS-a, odnosno određenih veleposlanstava, koji košta 400.000 eura.

- Treći, koji košta oko 500.000 dolara, je projekt koji radimo s USAID-om, to je projekt skenera.

Četvrti je projekt videonadzora koji radi Središnje izborno povjerenstvo sredstvima iz proračuna na dvadesetak biračkih mjesta.

Nećemo kontrolirati ulazak i izlazak birača, to nam nije namjera i imamo jasno mišljenje Agencije za zaštitu podataka u pogledu toga. Naš fokus će biti proces brojenja i zahtijevat ćemo da predsjednici biračkih odbora prilikom čitanja i brojenja rezultata pred kamerama urade taj čin, tako da ćemo imati jaču kontrolu brojenja - objasnila je Hadžiabdić. Pokrit ćemo, dodala je ona, više od 460 biračkih mjesta.

- Mislimo da je to gotovo 10 posto biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, kao naš prvi test. Zemlje koji su se opredijelile za uvođenje izbornih tehnologija provodile su ne samo jedan test. Imali smo priliku pratiti što se radilo u Albaniji i Gruziji, Albanija je imala devet pilot-projekata u različitim ciklusima posljednjih šest godina, a Gruzija čak 11 - objasnila je Hadžiabdić. Ona je izjavila jučer da će u ponedjeljak, 1. srpnja, biti organizirano ždrijebanje za petog izaslanika u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Hadžiabdić je rekla da će više detalja biti poznato nakon sjednice Povjerenstva. Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu SNSD-a na odluku SIP-a koja je krajem svibnja ponovno priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 
index Instagram400x230 youtube