Za pomoć pri stambenom zbrinjavanju ZHŽ obiteljima poginulih branitelja isplatila 339.992 KM

Briga o braniteljima i obiteljima stradalih i nestalih branitelja pri vrhu je liste prioriteta Vlade Zapadnohercegovačke županije, zbog čega su i u Proračunu za ovu godinu osigurana značajna sredstva za ovu populaciju.

 Među ostalim Vlada je osigurala sredstva za financijsku pomoć prilikom stambenog zbrinjavanja obitelji poginulih i nestalih branitelja, a ukupan iznos od 339.992 konvertibilnih maraka danas je isplaćen, potvrdili su za Fenu iz Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije, prenosi Vecernji list.

Od navedenog iznosa 50.000 KM uplaćeno je na račune članova Udruge roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Ljubuški, zatim 60.000 KM članovima Udruge udovica i djece poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata- Ljubuški. Članovima Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata Grude uplaćen je iznos od 50.000 KM, a članovima Udruge obitelji poginulih branitelja Široki Brijeg 100.000, dok je preostali iznos od 79.992 KM uplaćen na račune članova Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu podružnica Posušje.

Prema riječima ministrice financija i dopredsjednice Vlade Zapadnohercegovačke županije Blagice Leko, sve isplate su izvršene sukladno ranijim Zaključcima Vlade Zapadnohercegovačke županije o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna ZHŽ za 2024. godinu u svrhu financijske pomoći pri stambenom zbrinjavanju obitelji poginulih i nestalih branitelja.

Ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata ZHŽ Mladen Begić naglasio je kako se, kada je riječ o izdvajanjima sredstava za pomoć prilikom stambenog zbrinjavanje sve radi u dogovoru s Udrugama.

-Ponosan sam na činjenicu što je Vlada ZHŽ nastavila s programom pomoći prilikom stambenog zbrinjavanja obitelji poginulih i nestalih branitelja. I ove godine sredstva za isplatu su raspoređena po prijedlogu nadležnih općinskih organizacija odnosno Udruga“, kaže Begić, zaključivši kako se Vlada ZHŽ brine i nastavit će se i u narednom razdoblju brinut i za ostale kategorije branitelja kroz druge vrste pomoći.

Inače, u Proračunu Zapadnohercegovačke županije za ovu godinu na stavci tekući prijenosi braniteljima planirano je ukupno 2.870.000 KM, među ostalim tu spadaju sredstva za novčanu egzistencijalnu naknadu, kao i tekući prijenosi za braniteljske udruge.

 
index Instagram400x230 youtube