Ugostitelji u FBiH će imati šest mjeseci da objekte prilagode zabrani pušenja

Završena je izrada Pravilnika kojim se uređuju smjernice za ugostitelje u vezi s provedbom Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda na razini FBiH, doznaje Klix.ba.

Kako je rečeno iz Federalnog ministarstva zdravstva, Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH.

Napominjemo da pravne osobe, u čijim objektima postoje iznimke od zabrane pušenja sukladno ovom zakonu, bilo da su u vlasništvu ili su im dane na korištenje (kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti) i drugi, definirani člankom 7. Zakona) dužni su svoj rad uskladiti s odredbama ovoga Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu, kazali su.

Člankom 32. Zakona propisano je da nadzor nad provođenjem ovog zakona provode Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijski organi za inspekcijske poslove.

Novčane kazne propisane ovim zakonom počet će se naplaćivati ​​nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na temelju ovog zakona, odnosno, pravilnika.

Za prekršitelje zakona predviđene su novčane kazne od 2.000 KM do 5.000 KM za pravne osobe, od 300 KM do 1.000 KM za odgovorne osobe, te od 500 KM do 1.500 KM za vlasnike i korisnike prostora u kojima je zabranjeno pušenje. Kazna za fizičke osobe iznosi 100 KM.

Podsjetimo, Zakon kojim se ograničava upotreba duhanskih proizvoda u FBiH na snagu je stupio 28. svibnja prošle godine te je dan rok od godinu dana Federalnom ministarstvu zdravstva za izradu Pravilnika.

 
index Instagram400x230 youtube