FBiH: Izmijenjen i dopunjen Zakon o MIO, evo što je novo

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je predloženu izmjenu i dopunu Zakona o MIO kojom je propisano pravo da se invalidska mirovina osigurava korisniku koji nije u obaveznom osiguranju.

Odluka je donesena na jedanaestoj sjednici u aktualnom mandatu, a do sada je ovo pravo bilo regulirano samo za obiteljsku mirovinu. 

S obzirom da je korisnik obiteljske mirovine bio sposoban za rad, izostavljeni su korisnici invalidske mirovine, pa su oni ovom izmjenom uvedeni u Zakon o MIO.

Izmjena je izvršena na način da je obrisan članak 116. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju kojim je bila propisana obustava isplate mirovine u slučaju stjecanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju budući da je ovaj član Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim, prenosi Fokus.

To znači da ukoliko ova izmjena stupi na snagu umirovljeniku neće biti obustavljena mirovina kod stjecanja dodatnih prihoda na povremenim poslovima.

Ovo zakonsko rješenje treba odobriti i Dom naroda da bi bilo omogućeno da stupi na snagu osmog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Također je prihvaćen i Nacrt novog zakona o likvidacijskom postupku koji je potrebno donijeti jer je važeći zakon donesen 2003. godine i ima mnogo nedorečenosti.

Između ostalog, novim odredbama predviđeno je da se usvoji institut skraćenog dobrovoljnog likvidacijskog postupka po službenoj dužnosti, koji je u Republici Srpskoj uveden još 2019. godine, a kojim se značajno skraćuje razdoblje trajanja i pojednostavljuje likvidacijski postupak.

Potrebno je da zakon bude upućen u javnu raspravu, nakon koje slijedi izrada prijedloga zakona, koji je potrebno da usvoje oba doma Parlamenta da bi stupio na snagu.

 

 
index Instagram400x230 youtube