Smanjen postotak cijepljene djece u BiH

Stopa cijepljene djece u BiH posljednjih godina je smanjena, tako da je samo 58 posto primilo prvu dozu cjepiva protiv ospica, a 52 posto prvu booster dozu vakcine protiv difterije, tetanusa i dječje paralize, priopćeno je iz Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Postotak cijepljene djece u BiH znatno je ispod preporučenih 90 do 95 posto.

Obilježavanje Proširenog programa imunizacije, globalne inicijative pokrenute 1974. godine za proširenje dobrobiti osnovnih cjepiva koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, počinje tijekom ovogodišnje Europskog tjedna imunizacije.

Specijalni predstavnik Ureda SZO za BiH Erwin Cooreman izjavio je da cjepiva ostaju najjače sredstvo protiv ozbiljnih oboljenja uzrokovanih zaraznim bolestima, koja ponekad imaju smrtni ishod.

Zemlje su posvećene postizanju razine cijepljenja od 90 do 95 posto kako bi zaštitile svoju populaciju formuliranjem sveobuhvatnih politika imunizacije i prilagođavanjem usluga potrebama pojedinaca i zajednica. SZO će nastaviti podržavati te napore za dobrobit svih nas, rekao je Koreman.

Ureda SZO u BiH, u suradnji sa Unicefom i uz podršku EU i USAID-a, kontinuirano pomaže zdravstvenim vlastima u Federaciji BiH, Republici Srpskoj, i Brčko distriktu na unaprjeđenju i provođenju redovnih programa imunizacije, kao i za uvođenje novog cjepiva protiv HPV-a.

U priopćenju se ističe da je Ured SZO za BiH podržao program nadoknade propuštenih doza cjepiva od čega je koristi imalo više od 7.000 djece uzrasta od jedne do sedam godina, koja su primila jednu od propuštenih doza.

 

 
index Instagram400x230 youtube