Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas u službenome posjetu Sveučilištu u Mostaru

Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas u okviru službenoga posjeta Bosni i Hercegovini posjetio je Sveučilište u Mostaru gdje se sastao s Upravom Sveučilišta i dekanima fakulteta na čelu s rektorom prof. dr. sc. Zoranom Tomićem.

Uz izaslanstvo Sveučilišta u Mostaru državnoga tajnika Milasa dočekali su i predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine akademik Dragan Čović te gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić.

Tijekom posjeta izaslanstvo je obišlo dijelove kampusa Sveučilišta u Mostaru, uključujući Tvornicu za učenje na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike, učionicu za Online nastavu na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih studija, Sveučilišnu televiziju – SUM TV, sportsko igralište imenovano po hrvatskome nogometašu Luki Modriću te Ured za studente s invaliditetom.

Državni tajnik Milas izrazio je zadovoljstvo razinom razvoja i opremljenosti Sveučilišta u Mostaru, naglasivši važnost ulaganja u obrazovanje i infrastrukturu kao ključnih elemenata za budućnost mladih generacija. „Impresioniran sam viđenim. Ovo Sveučilište primjer je kako se ulaganjem u znanje i infrastrukturu stvara okružje u kojemu studenti ne samo da stječu znanje potrebno za uspjeh u svojim budućim karijerama nego se i aktivno uključuju u društveni život, sport i kulturu, što je iznimno važno. Vlada Republike Hrvatske zajedno sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH-a nastavit će pružati potporu SUM-u“, rekao je Milas. Posebnu pažnju posvetio je učionici za online učenje koja je opremljena najnovijom tehnologijom i pruža studentima mogućnost praćenja i sudjelovanja u predavanjima bez obzira na njihovu geografsku lokaciju.

Sveučilište u Mostaru dominira u području digitalne transformacije kroz Centar za informacijske tehnologije SUMIT. U proteklih pet godina SUMIT je napravio značajne korake u ostvarenju misije usmjerene na izgradnju digitalno zrelog sveučilišta. SUMIT je i predvodnik digitalne transformacije u osnovnim i srednjim školama, a uspješno se natječe u projektima koji se financiraju iz EU fondova. Također, tijekom posjeta Pametnoj učionici studenti FSRE-a,  članovi tima Formula Student FSRacing Team predstavili su izaslanstvu projekt naziva Formula Student bolid odnosno treći po redi prototip formule.

Ured za osobe s invaliditetom, koji pruža podršku studentima s posebnim potrebama, bio je još jedan važan dio posjeta. Milas je naglasio kako su pristupačnost i inkluzivnost u obrazovanju temelji za pravedno društvo, a s obzirom na to da je u tijeku priprema za godišnji Humanitarni događaj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru, Uredu su donirane rukometna i nogometna lopta kao i dres Hrvatskog nogometnog kluba HŠK Zrinjski s potpisima državnoga tajnika Zvonke Milasa, predsjednika HNS-a akademika Čovića, gradonačelnika Kordića te ostalih članova izaslanstva.

Donirane lopte bit će ponuđene na aukciji koja je planirana u sklopu Humanitarnoga događaja za Zakladu SUM, a sav prihod bit će usmjeren u stipendiranje studenata s invaliditetom, studenata bez adekvatne roditeljske skrbi i studenata slabijega imovinskog stanja Sveučilišta u Mostaru.

Posjet državnoga tajnika Milasa naglasio je čvrstu podršku koju Republika Hrvatska pruža Sveučilištu u Mostaru, jedinoj visokoobrazovnoj instituciji u Bosni i Hercegovini na kojoj se nastava izvodi na hrvatskome jeziku te je potvrdio zajedničku predanost obrazovanju, znanosti i razvoju kao temeljima bolje budućnosti Hrvata izvan Republike Hrvatske. 

 
index Instagram400x230 youtube