Tomislav Zelenika: Želimo vidjeti veći broj poljoprivrednika u ŽZH koji su unaprijedili i proširili proizvodnju

Vlada Županije Zapadnohercegovačke je usvojila program vrijedan 2,5 milijuna maraka za razvoj poljoprivrede.

Program je predložilo Ministarstvo gospodarstva za poticaje poljoprivredi te za kapitalna ulaganja. Poljoprivredni proizvođači imaju obvezu do 31. ožujka ažurirati svoje podatke u gradskom uredu za poljoprivredu, nakon čega trebaju prijaviti svoju proizvodnju Zavodu za poljoprivredu ili Ministarstvu gospodarstva.

Krunoslav Čović iz Ljutog Doca poljoprivrednom proizvodnjom bavi se više 20 godina. U prošloj godini na svom nasadu uzgojio je pola milijuna rajčica. Urodi su mu dobri, a veliku ulogu daju i poticaji Vlade ŽZH. Krunoslav dodaje kako bi bez tih poticaja poljoprivrednici bili na nuli.

U registar poljoprivrednih gospodarstava u Širokom Brijegu upisano je 860 korisnika, dok samo njih 200 ostvaruje pravo na poticaje. Razlog tomu je nedovoljna informiranost korisnika o načinu korištenja dostupnih sredstava.

“Zato moramo sinergijski djelovati da bi postigli optimalne rezultate. Kada kažem mi, mislim na Gradski ured za poljoprivredu, Zavod i Ministarstvo te naše ljude koji se bave poljoprivredom. Poljoprivreda je gospodarska grana koja zahtjeva našu brigu, pomoć i podršku te bez toga ne može opstati”, kazao je za RTV HB Tomislav Zelenika iz Zavoda za poljoprivrednu ŽZH.

S obzirom na dosadašnje dobre i učinkovite rezultate poticaja za poljoprivredu, Vlada ŽZH poziva poljoprivrednike da se jave za nove poticaje do 31. ožujka.

Zelenika očekuje da će spomenuti poticaji doprinijeti razvoju poljoprivrednog sektora u ŽZH.

-Želimo vidjeti veći broj proizvođača koji su unaprijedili i proširili svoju proizvodnju te povećali konkurentnost na tržištu, kazao je Zelenika pojašnjavajući da je spomenuti program važan u postizanju optimalnih rezultata u poljoprivredi, istaknuo je Zelenika.

 
index Instagram400x230 youtube