Ministar Kraljević s predstavnicima Svjetske banke i Delegacije EU o aktivnostima na pridruživanju SEPA-i

Ministar Kraljević s predstavnicima Svjetske banke i Delegacije EU o aktivnostima na pridruživanju SEPA-i fbih.vlada

Federalni dopremijer i federalni ministar financija Toni Kraljević razgovarao je jučer u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa šefom Ureda Svjetske banke za BiH Christopherom Sheldonom i šefom kooperacija Delegacije Europske unije u BiH Stefanom Ellerom o aktivnostima Federacije BiH koje se odnose na pristupanje Bosne i Hercegovine SEPA-i (jedinstvenom europskom platnom području).

Gosti su istakli važnost jedinstvenog područja plaćanja i benefite koje mogu očekivati svi u Bosni i Hercegovini ulaskom u SEPA-u te ukazali na potpunu spremnost pružanja podrške i pomoći u tom procesu. Pojašnjeno je da se dio pripremnih aktivnosti odnosi na prilagođavanje zakonske regulative entiteta.

Pozitivnim je ocijenjeno i to da SEPA-i mogu pristupiti i zemlje koje nisu članice Europske unije (EU).

Ministar Kraljević se složio da je sada, nakon davanja preporuke za otvaranje pristupnih pregovora između BiH i EU, idealan moment za ubrzanje procesa pristupanja SEPA-i te da je bitno da i građani, kao i gospodarstvenici, budu upoznati sa svim pozitivnim aspektima koje to donosi.

On je zahvalio gostima za dosadašnju podršku i suradnju te izrazio nadu i zahvalnost za pružanje podrške i u budućnosti. Istaknuo je da ne sumnja u to da će Vlada FBiH u potpunosti podržati sve neophodne aktivnosti u procesu finaliziranja obveza koje treba ispuniti iz svoje nadležnosti.

Jedinstveno područje plaćanja predstavlja prostor na kojem gospodarstvenici, potrošači te javni sektor mogu vršiti financijske transakcije na jednak način bez obzira odakle to čine s jedinstvenog područja. To zahtijeva usklađivanje platnih sustava i praksi BiH sa standardima SEPA-e, a s ciljem interoperabilnosti i kompatibilnost s europskim partnerima, između ostalog olakšavajući međunarodnu trgovinu i investicije. Ulazak u SEPA-u bi doveo i do pojednostavljenja procesa plaćanja i za pravne i fizičke osobe, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 
index Instagram400x230 youtube