Pozivaju se tvrtke iz Hercegovine da doniraju hranu javnim kuhinjama

Mesna industrija Šišović Rakitno kod Posušja donirala je 250 kg svježeg mesa javnim kuhinjama u Sarajevu, Mostaru, Varešu i Banjoj Luci.

Ova obiteljska tvrtka sa stogodišnjom tradicijom oduvijek je pomagala osobama u nevolji, a nakon što su izmjenama zakonske inicijative donacije hrane pred istek roka trajanja oslobođene plaćanja PDV-a, odlučili su se da podrže ovu inicijativu i potaknu druge kompanije na istu praksu.

Izmjene zakona o PDV-u su sigurno olakšavajuća okolnost, a donacije koje smo uputili u četiri javne kuhinje u BiH su, prije svega, poziv svim kompanijama koje su u mogućnosti da se uključe u ovu akciju. Mi ćemo nastaviti pomagati i uvijek ćemo dati podršku humanim idejama, izjavio je vlasnik Mario Pavković.

Nakon ukidanja PDV-a na donacije hrane u Bosni i Hercegovini, otvorena su vrata za aktivnije uključivanje kompanija u doniranje, kako bi se pomoglo ljudima u nevolji, ali i spriječilo da hrana koja je blizu isteka roka trajanja završi kao otpad. Inicijatori kampanje “Gram po gram za tone solidarnosti” su pripremili vodič s ključnim informacijama za kompanije i javne kuhinje kako u ovom procesu ne bi bilo nikakvih nedoumica.

Donaciju je dobila i kuhinja “Udruženje građana “Zajedno za naš grad” u Mostaru.

Naša kuhinja dnevno priprema 60 obroka koje nosimo starijim korisnicima. Prije nekoliko dana smo osposobili i jednu prostoriju za ljude u potrebi koji četiri dana, u tjednu od 12 sati do 13 sati mogu pojesti topao obrok. Poslao bih apel kompanijama, posebno u Hercegovini, da odvoje proizvode koji su pred istekom roka i doniraju nama kako bismo nahranili što više ljudi, izjavio je Nermin Mehić iz Udruženje “Zajedno za naš grad”.

Inicijativa “Niko gladan. Niko sam.” je dio programa “Pravni okvir za filantropiju”, koji provodi Fondacija Mozaik zajedno sa partnerskim organizacijama (Udruženje Pomozi.ba, Mreža za izgradnju mira, Fondacija Trag i Catalyst Balkans) uz financijsku podršku američke vlade putem USAID-a.

 
index Instagram400x230 youtube