Fra Mario Knezović: Mi smo Hrvati lijeni, najlakše je šutjeti

Fra Mario Knezović gostovao je u podcastu”Projekt Velebit” gdje je razgovarao o aktualnim temama na političkoj, vjerskoj i svjetovnoj sceni.

Voditelj je na početku razgovora kazao kako su Hrvati u većini kršćanski narod, a jedna od temeljnih vrijednosti je zajedništvo, pa je upitao fra Maria u čemu je stvar da ima toliko mržnje i svađa.

To je rekli bismo tek jedan faktografski podatak. Zašto smo razjedinjeni – zbog grijeha. Grčka riječ diablos znači onaj koji unosi smutnju i nemir. Taj grijeh koji se nagomilao i dan danas u ljudima proizvodi oholost i taštinu. Možda imamo najviše oholih i taštih, zato je Isus pozivao na poniznost, kazao je fra Mario te nastavio:

Svaki čovjek ako nije prohodao u obući poniznosti nikada neće razumjeti što znači pristupiti drugima. Rekao bih da danas imamo sindrom bezbroj Mesija, a nemamo Mesije.

Nadalje, voditelja je zanimalo također jesmo li u trendu svađalaštva, na što je župnik župe Kočerin odgovorio da smo uvijek u iskušenju.

Mi nemamo jasne postavke što je koja politička stranka. One vrludaju od izbora do izbora. Desnica, ljevica i centar su samo floskule s kojima se operira u javnosti kako bi se opet načinila podjela među tim što je isto. Ljevica je boljševičko liberalno nasilje nad zdravim razumom, moralom i ljudskim vrijednostima Hrvata.

Centar sebe hoće predstaviti da je demokršćanska stranka, a u svakom trenutku kada se govori s pogleda kršćanstvo njih nema nigdje. Što se tiče domoljubnih stranki tu se regrutiraju ljudi koji su poslani po službenoj dužnosti, poručio je fra Mario dodavši da nije političar, ali samo razmišlja javno i glasno.

Danas se namjerno podjaruje podjela hrvatskog puka. Znamo kako je kada je došao Stjepan Mesić kako su Hrvati iz Hercegovine bili za sve krivi, dodao je. Naveo je kako se to očituje i u navijačkim skupinama, bilo da se radi o Torcidi, BBB, Škriparima ili Ultrasima.

Nadalje je kazao kako politika ima četiri kategorije, a to su opća, posebna, politika u užem i širem smislu, a kako njega kao svećenika posebno zanima politika kao opće dobro.

Mi smo Hrvati lijeni. Najlakše je šutjeti. Kultura nezamjeranja je jedan veliki problem našeg naroda, istaknuo je svećenik za kojeg mnogi smatraju kako je “bez dlake na jeziku”.

Kaže Sveto pismo: “Govorite, bilo to zgodno ili nezgodno.” Najlakše se uvući u konformizam i ne zamjerati se. Što sam ja došao na ovaj svijet biti svećenik? Jer me ne zanima hoću li se nekome svidjeti ili će me popljuvati, došao sam ovdje izgovoriti što smatram da je Božja istina, istaknuo je, fra Mario Knezović u podcastu Projekt Velebit.

Onog trenutka kada nestane duhovnosti koju nam donosi katolička crkva mi nećemo postojati, zato je udar na crkvu, ne zato što je jaka ili slaba, zaključio je, između ostaloga.

Čitavu poučnu i informativnu emisiju poslušajte u nastavku:

 
index Instagram400x230 youtube