Provjerili smo cijene polaganja vozačkog ispita u ŽZH

S obzirom da u BiH ne postoji jedinstvena cijena koja određuje koliko košta osposobljavanje kandidata za vožnju, u lokalnim sredinama, autoškole mogu same formirati istu.

Tako se ona značajno razlikuje od grada do grada, a provjerili smo koliko morate platiti za polaganje vozačkog ispita B kategorije u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Jedinstvena cijena – garancija ravnopravnosti
Borimo se da uspostavimo i usuglasimo jedinstvenu cijenu. Ona bi garantirala sigurnost i ravnopravnost, kazao je član Upravnog odbora Asocijacije autoškola u BiH Zdravko Ilić za Jabuka.tv.

Također, rekli su nam kako bi ta cijena otklonila nezakonite aktivnosti autoškola, pa i spriječila “olako” davanje vozačkih dozvola, a samim time smanjila i broj nesreća na cestama.

Jedinstvena cijena bila je na snazi 2007. godine kada je Zakonom o sigurnosti u prometu jedan sat obuke iznosio 20 KM.

Novi cjenovnik trebao je također biti na snazi još prije četiri godine, ali se to nije dogodilo, pa tako danas imamo drastične razlike u cijeloj BiH, kao i u ŽZH.

Ljubuški najskuplji, Grude najjeftinije

Najskuplje je polaganje u Ljubuškom gdje cijena doseže 1600-1700 KM. Tu spada teorijska obuka i ispit, prva pomoć, liječničko uvjerenje i naravno praktičnu obuku. Za razliku od Ljubuškog, u Širokom Brijegu i Posušju su nam rekli kako ukupna cijena za vozačku dozvolu iznosi oko 1400 KM. Najjeftinije su Grude, gdje smo dobili informaciju da polaganje košta 1000 KM.

U autoškoli iz Širokog Brijega su nam također rekli kako uskoro planiraju podići cijene upravo zbog cijena u susjednim gradovima, ali i zbog poskupljenja goriva čija je cijena ponovno narasla do 3 KM.

Povećanje cijena autoškola zbog rasta troškova, poput cijena goriva, dodatno otežava situaciju za one koji žele položiti vozački ispit. U takvim uvjetima, mnogi kandidati prilikom pohađanja autoškole mogu se suočiti s financijskim izazovima.

Vozačka dozvola je potreba, ali izgleda da će u skorijoj budućnosti, ako nije i već, postati luksuz.

 
index Instagram400x230 youtube