Najbolja sezona u Hercegovini još od 2019., uvode se i neki novi trendovi

Hercegovina je iznimno prosperitetno područje po mnogočemu. Međutim, nedaće koje prate ova područja općenito i na nju utječu pa se mnoge stvari koje su zamišljene kao ideje još nisu ostvarile, piše Večernji list BiH.

Međutim, korak po korak mozaik se slaže. Posljednjih godina iz smjera zapadne Hercegovine gleda se prema Hrvatskoj, pa onda mnogi primijete zanimljivost, poput oživljavanja pograničnih područja. Osobito se to vidi na primjeru Imotskog, gdje niču kućice za odmor, pa umjesto tik uz plažu, turisti se tu stacioniraju jer je jeftinije nego odmah uz more, a mnogi i ne žele otići s obzirom na to da ondje imaju sve, od vila kao iz bajke, ugodnog ambijenta, domaće hrane, bazena… Budući da je i iz Hercegovine blizu more, blizu planina, a tu su i rijeke, jezera, slapovi…, i ova destinacija postaje sve popularnija za ovakav oblik turizma.

Biciklističke i pješačke staze

Sve je više onih koji su preuredili stare kuće za ovu prigodu, izgradili bazene i iznajmljuju ih. To smo prokomentirali i s Andrijom Krešićem, prvim čovjekom Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, gdje Mostar, Međugorje, Neum, Konjic… imaju nevjerojatan potencijal i maksimalno ga koriste u omjerima u kojima je to moguće.

– Iz svog kuta gledišta, smatram da je to što spominjete s kućama za odmor budućnost turizma. Dakle, to je sve više traženo i takvih objekata na prostoru županije još nema dovoljno, ali to je budućnost i to je trend uz neke druge vrste turizma. Grade se biciklističke staze, pješačke… Spomenut ću da se gradi Staza svetog Jakova, relacija Dubrovnik – Međugorje. To nije nikakav ekstreman turizam, ali teži se tome i on je svima prihvatljiv. More i sunce, to je trend koji se lagano nadilazi, a pogotovo zbog ovih cijena koje “ohlade” mnoge. Uz ovo zaleđe koje će imati takvi objekti, ovdje će se moći živjeti s dodatnim prihodom, naravno, tko uđe u to. Onaj tko bude želio odavde ići na more, može to učiniti. Zatim, tko želi u planinu, može ići u planinu, ma gdje god. Sve je nadohvat ruke. Drago mi je da je sve više ljudi koji su zainteresirani ulagati u te objekte koji, jasno, moraju biti A kategorija. Bez bazena, naravno, teško ćete privući strance. Znači, to mora biti sveobuhvatan objekt i projekt, a on će kao takav zasigurno imati svoje goste i to je svima u interesu – priča Krešić za Večernji list.

Pitali su ga i za sezonu u HNŽ-u, općenito. Spomenute su lokacije koje turisti obožavaju.

– Sezona je bila prilično dobra. Nemamo nekih posebnih brojeva u ovom trenutku, ali na temelju zapažanja i na temelju razgovora i s ugostiteljima, i hotelijerima i drugima u ovoj oblasti, među njima vlada zadovoljstvo. Nemojte zaboraviti da traje i posezona, da mnogi vole u tom nekom ugodnijem ambijentu provesti godišnji odmor, manje su temperature i manje gužve, pa tko voli, on će sigurno iskoristiti ovo vrijeme. Izgledno je da ćemo na kraju godine imati bolje rezultate nego 2019. godine, koja je bila rekordna, to već sada mogu reći – istaknuo je za Večernji list Andrija Krešić. Pričali su i o Zračnoj luci Mostar.

– Zračna luka u pravom smislu riječi nedostaje županiji i nedostaje državi, zato pozdravljam sve što ide naprijed. Svaki novi korak treba pozdraviti, a ovo što sam čuo i pročitao iz novina, interes za javno-privatno partnerstvo, zasigurno je velika stvar. To je put prema boljem sutra, dati koncesiju nekome tko će se ozbiljno prihvatiti posla i neka Zračna luka funkcionira. Ona nam je nužna ako želimo ići ukorak s vremenom i dovoditi turiste i upoznavati ih s ljepotama ovog područja i zemlje općenito. Nadam se da će se to nastaviti kretati u pozitivnom smjeru – istaknuo je Andrija Krešić za Večernji list.

Zračna luka nužna

Podsjetimo, nedavno je gradonačelnik Mostara Mario Kordić objavio veće priopćenje vezano uz rast Zračne luke. – Od početka mandata revitalizacija Zračne luke Mostar jedan je od strateških ciljeva. Kako smo prezentirali javnosti, jedan od ciljeva bio je osiguranje redovite linije s jednim od velikih gradova, uz stalan rad na unaprjeđenju infrastrukture. Dokaz o tome da smo u ovoj godini ostvarili značajan napredak je i broj od 10 tisuća putnika u kratkom razdoblju.

Svjesni kako Mostar ima perspektivu, od višestrukog povećanja odlučili smo osigurati nastavak redovite zračne linije tri puta tjedno prema Zagrebu i u zimskom razdoblju. Prevažno je zadržati kontinuitet tijekom cijele godine, a ohrabruje i stajalište Croatia Airlinesa kako je za njih ova linija perspektivna s obzirom na to da se vidi značajno povećanje broja putnika u odnosu na raniji aranžman prije nekoliko godina. Zračna luka kontinuirano raste, uz redovitu liniju preko Zagreba s ostatkom Europe i ugovorene čarter-letove. Ovakvim pozitivnim pristupom sigurni samo u nove iskorake i povećanje broja putnika – naglasio je Kordić, a nedavno je objavljeno kako bi ova zračna luka mogla ići pod koncesiju uz podršku Europske unije, koja je izdvojila 350 tisuća eura za izradu strategije razvoja i poboljšanje poslovanja mostarske Zračne luke, koju vidi kao ogromni potencijal za međunarodni zračni prijevoz putnika. Kordić je objasnio kako otprije postoji projekt gdje je europska administracija ponudila tehničku pomoć u kontekstu izrade dokumentacije oko izrade master plana, odnosno razvoja mostarske Zračne luke.

 
index Instagram400x230 youtube