Turista sve više, a koliko mi sami obilazimo BiH?

Sezona godišnjih odmora uvelike je počela. Turističkih vaučera u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, po svemu sudeći, neće biti.

Bilježimo sve veći broj turista i u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Neumu… Dolaze li nam strani turisti i koliko mi sami obilazimo BiH?

Neum svake godine bilježi sve bolje turističke rezultate. Špica sezone je nekoliko godina unazad uvijek popunjena. Predsezona i postsezona u ovoj godini za 30 posto su bolji nego prethodne godine. Prevladavaju domaći turisti.

Što se tiče hotelskih kapaciteta tu su 70% strani gosti. Prednjače gosti iz Francuske, Poljske, Slovenije i Njemačke. Što se tiče privatnog smještaja tu je obrnuta situacija. Kada uzmemo da je 80% smještajnih kapaciteta privatni smještaj onda možemo reći da prevladavaju domaći gosti, izjavio je za BHRT predsjednik Udruge turističkih djelatnika u Neumu Davor Krešić.

U Banjoj Luci prevladavaju turisti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Grad na Vrbasu može se pohvaliti sve većim brojem turista. Zabilježeno je 95.000 dolazaka.

Taj broj možemo pomnožiti s tri. S jedne strane statistika govori da je jako mala popunjenost smještajnih kapaciteta u ovim tipovima smještaja što se prate hoteli, moteli, pansioni što je sigurno nemoguće da jedan poslovni subjekt posluje na tako maloj popunjenosti. Statistika ne prati popunjenost apartmana koji su u ekspanziji u Banjoj Luci, kazao je za državnu televiziju Mladen Šukalo iz Turističke organizacije Banja Luka.

Sarajevo bilježi povećanje dolazaka i noćenja za 30 posto. Turiste privlači kulturno-povijesna ponuda grada, ali i top pet festivala koji se održavaju tijekom ljeta. Vrhunac sezone očekuje se za vrijeme trajanja Sarajevo film festivala.

Kapaciteti su svakim danom sve puniji i puniji. Samo znamo da za mjesec dana u kolovozu za Sarajevo film festival će biti sve rezervirano čak i oko županije. Mi se borimo i kucamo na vrata rekordne 2019. godine, rekao je za BHRT ravnatelj Turističke zajednice Županije Sarajevo Haris Fazlagić.

Razvijanje turizma u Bosni i Hercegovini, ali i povećanje iskoristivosti turističkih potencijala, koje imamo, pokušava se postići turističkim vaučerima. U Republici Srpskoj ove godine novac nije osiguran.

Prirodne ljepote i turistički potencijali Bosne i Hercegovine su neupitni. Upitna je njihova iskoristivost i valorizacija.

Poslijednja izmjena danaPetak, 14 Srpanj 2023 08:43
 
index Instagram400x230 youtube