Bh. kupališta na mnogobrojnim rijekama i jezerima bit će prepuna i ove godine

Stiglo nam je toplo ljeto, a s njim i razbijanje glave gdje i kako provesti zaslužene ljetne godišnje odmore, piše Večernji list BiH.

S obzirom na itekako lošu gospodarsku situaciju, svakako i jedan od najlošijih životnih standarda u Europi i šire te ako u tu jednadžbu uvrstimo još jednu nepoznanicu, a to je mali broj dana odmora za većinu građana (neki ga jedva i imaju), onda je više nego razumljivo da si većina ipak neće moći priuštiti višednevne boravke na skupim plažama Jadrana, a o ostalim morskim destinacijama nije potrebno ni govoriti.

Iako BiH ima svoj dio Jadranskog mora u Neumu, i taj kutak bit će nedostižan za dobar dio građana koji jedva spajaju kraj s krajem iz mjeseca u mjesec te su brige i dugovi jedino što gomilaju. Međutim, nije more jedini oblik odmora koji se nudi građanima. Tu su i mnogobrojne rijeke i jezera kojima BiH obiluje, a koje nude idealnu priliku za kvalitetan ljetni godišnji odmor po itekako prihvatljivim cijenama.

Vrlo relaksirajuća opcija za osvježenje i odmor u vrelim ljetnim danima je i rafting na Neretvi koji traje između pet i šest sati te je dug 18 km. Počinje kod sela Glavatičevo, a završava ispod sela Džajići​, nedaleko od Konjica. Ovaj uzbudljivi rafting nudi mogućnost adrenalinskog osjećaja na čak četiri brzaca, a tu je i prolazak ispod vodopada i mnoštvo drugih sadržaja.

Veliki broj kupača osvježenje će potražiti i na nekim od mnogobrojnih kupališta na rijeci Neretvi duž cijelog njezina toka. Tu se građani okupljaju gotovo svakoga dana, a najveća je gužva vikendima, kad se uz riječne plaže mogu vidjeti brojni automobili. Popularna su i kupališta na rijekama Buni i Bunici. Mnogi bh. građani za svoj ljetni odmor izabrat će kao destinaciju i Boračko jezero. Uz kupanje i planinarenje, ovo prelijepo mjesto nudi i zanimljive šetnje u prirodi koje su ljekovito opuštajuće.

Jedna od možda i najljepših rijeka u BiH je Trebižat koji se diči prelijepim vodopadom Kravica. Riječ je o jedinoj ponornici u Europi koja devet puta nestaje u hercegovačkom kamenu te ponovno izvire te čak devet puta mijenja svoje ime. Na Trebižat posjetitelji dolaze kako bi uživali u prirodnim ljepotama Hercegovine, posebice tijekom vožnje kanuom. Kanuom se može krenuti iz Trebižata, Božijaka i Kravice, a avantura završava na Strugama.

Također, ako želite savršeno mjesto za kupanje, kao i popratni turistički aranžman, savršen je izbor jezero Balkana kod Mrkonjić Grada. To jezero, osim kupališta, nudi i poslastice za ljubitelje ljetnog planinarenja.

Za poklonike idealnog obiteljskog odmora prvi izbor su Japodski otoci. Riječ je o kulturno-arheološkom području smještenom u naselju Račić, nedaleko od Bihaća na rijeci Uni.

Pet drvenih mostova povezuje pet riječnih ada, što tvori pravo “srce prirode”. Kupanje u bistroj rijeci te uživanje u ukusnim lokalnim specijalitetima jamče dobar odmor.

Jedna od fenomenalnih i omiljenih lokacija za kupanje u BiH je i Plivsko jezero kod Jajca. Također, koju god lokaciju odaberete za kupanje i osvježenje u Nacionalnom parku Una, zasigurno nećete pogriješiti, ali se posebno izdvajaju Štrbački buk ili Martin Brod. Tu se također, uz kupanje, možete opustiti i na raftingu.

Popularna Panonska jezera u Tuzli svake godine privlače rekordan broj posjetitelja i izletnika. Jezera su poznata i po ljekovitim svojstvima zbog koncentracije soli i drugih minerala. Stanovnici na istoku BiH svakako će se osvježiti ne nekom od mnogobrojnih kupališta na rijeci Drini. Najomiljenije kupalište na ovoj rijeci je Žanj, gradska plaža u Goraždu smještena na maloj riječnoj adi.

Posebno su specifična i jako omiljena među kupačima i kupališta na rijeci Vrbas. Kupanje na plažama Abacija i Vrućica nezaboravno su iskustvo ljetnog odmora.

I za kraj, jedno od kupališta koje svakako vrijedi posjetiti je odmaralište Zeleni vir, oko 50 km sjeveroistočno od Sarajeva na putu prema Tuzli.

 
index Instagram400x230 youtube