FBiH: Predložene strože zatvorske kazne za pijane vozače

Zastupnici Stranke za BiH (SBiH) u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić i Safet Omerović uputili su u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Kaznenog zakona FBiH za strože kažnjavanje vozača koji skrive prometne nesreće pod utjecajem alkohola.

Čavalić i Omerović predlažu da kazna za navedeno kazneno djelo bude do deset godina zatvora umjesto sadašnje do tri godine.

Izmjena se odnosi na članak 333 koji za sada navodi da je tri godine kazna zatvora za vožnju u alkoholiziranom stanju, ukoliko se dogodi određena nesreća. Kolega Omerović i ja predlažemo da to bude deset godina. Smatramo da je to jedan dobar iskorak na način da smanjimo učestalost vožnje u alkoholiziranom stanju, jer zaista ne treba biti tolerancije, odnosno treba biti nulta tolerancija, a sve povodom nedavnih događanja u kojim je mlada liječnica izgubila život, kazao je Čavalić za Fenu.

Navodi da je razumljivo da se događaju prometne nesreće i da može biti bezbroj razloga zašto može doći do njih, ali vožnja u alkoholiziranom stanju ne smije biti jedan od razloga.

Mi kao društvo, u ovom slučaju FBiH, ne trebamo imati toleranciju spram navedenog i trebali bi podići kazne na deset godina, a onda postupno mijenjati druge članke zakona na način da se maksimalno destimuliraju budući vozači, da im bude jasno da ne bi trebali koristiti svoje vozilo ako su u alkoholiziranom stanju i da bi trebali naći alternativu, odnosno da idu pješice, koriste taksi, autobus, tramvaj, kazao je Čavalić.

Zastupnik SBiH navodi da će prijedlog zakona biti upućen Vladi FBiH, koja će se o tome očitovati.

Očekujemo pozitivno mišljenje, ali bilo pozitivno ili negativno, za mjesec dana je spremno da ide na Federalni parlament i onda da predsjedavatelj taj prijedlog stavi na dnevni red. Minimalno u roku od mjesec dana može se razmatrati ovaj zakon, ako ne onda bi, nadam se, do kraja godine imali neke iskorake i promjene po tom pitanju, kazao je Čavalić za Fenu.

 
index Instagram400x230 youtube