Premijer Nikšić i ministar financija Toni Kraljević s predstavnicima Udruženja društava za osiguranje FBiH

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni dopremijer i ministar financija Toni Kraljević razgovarali su danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu s predstavnicima Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, na čelu s predsjednikom Upravnog odbora Udruženja Damirom Hadžićem.

Teme razgovora ticale su se situacije na tržištu osiguranja i inicijativama koje imaju za cilj zaštitu osiguranika i osiguravatelja, kao i stvaranja pretpostavki za investiciona ulaganja ovog sektora u razvojne infrastrukturne projekte.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja upoznao je premijera Nikšića i ministra Kraljevića s inicijativom za izmjene Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, čime se želi stvoriti prostor za dalje jačanje tržišta i njegovu adekvatnu pripremu za nove okolnosti poslovanja u skladu s približavanjem BiH Europskoj uniji. Pored ovog pitanja, apostrofirana je dalja harmonizacija propisa iz oblasti osiguranja unutar BiH.

U Udruženju smatraju da je neophodna intenzivna suradnja s Ministarstvom financija u pogledu izmjene poreznih propisa koja bi omogućila porezne olakšice građanima kod ugovaranja dodatne penzione i zdravstvene zaštite, odnosno dobrovoljnog penzionog, životnog i zdravstvenog osiguranja.

Premijer Nikšić i ministar Kraljević iskazali su podršku projektima usmjerenim ka uređenju tržišta, zaštiti osiguranika i korisnika usluga osiguranja, te razvoju sektora osiguranja radi unaprjeđenja životnog standarda građana.

Govoreći o nedavnim poplavama u BiH, predsjednik UO Udruženja osiguravatelja FBiH osvrnuo se i na mogućnost suradnje tržišta osiguranja i Vlade Federacije s ciljem promoviranja osiguranja imovine i zaštite građana, posebno onih na područjima gdje postoje rizici od prirodnih nepogode kao što su poplave.

- Sektor osiguranja izuzetno je važan te smo stoga zahvalni za razumijevanje i podršku našim inicijativama - naglasili su iz Udruženja osiguravajućih društava Federacije BiH nakon današnjeg sastanka.

1_1685544557.jpg

 
index Instagram400x230 youtube