Jagode iz Ljubuškog na sarajevskim tržnicama

Miris, boja peteljke i oblik, pokazatelji su da li je jagoda domaća. Na sarajevskim tržnicama prodavači garantiraju da prodaju samo domaće, uglavnom hercegovačke. Provjerili smo kakva je ponuda i da li su cijene jagoda pristupačne.

Proljeće je vrijeme za jagode. Slatke, sočne, mirisne, te odličan izvor vitamina, minerala i antioksidanata. Na tržnicama u Sarajevu, prodavači garantiraju da su jagode na njihovim štandovima, sigurno – domaće.

“Jagode koje prodajemo su hercegovačke, iz Ljubuškog, a cijena je sedam maraka, domaće, slatke jagode. Može se naći i neka jeftinija, ali to su lošije sorte, koje daju puno prihoda, ali loš je kvalitet”, kaže trgovac Haris Omeragić.

Cijene variraju u zavisnosti od sorte, a uglavnom se kreću od tri marke po korpici do osam maraka. Kako izabrati one najbolje i biti siguran da su svježe i domaće, Omeragić objašnjava:

“Možda je najlakše po onoj peteljci, da je zelena peteljka, svježa, kao da ima onaj cvijet. Kad je to svježe onda je to naša domaća jagoda. Da je neka koja dolazi izdaleka onda bi se to vidjelo, bilo bi suho.”

Potvrda za domaći proizvod, zasigurno je miris, kaže prodavačica Amra Kihić.

“Ima divan miris, divnu slast, nema dalje. Naše su jagode krasne, neprskane, slatke, svježe”, dodaje Kihić.

Kupaca ima, potražnja je dobra, potvrđuju trgovci. Međutim, nisu svi kupci zadovoljni ponudom. Nekima je dosta skupo, a neki su skeptični i misle da su jagode, ipak prskane.

“Skupe, preskupe. Ja sam umirovljenik, ne bih mogla kupiti sebi. Ali, eto, kupit ću za priju”, kaže nam jedna sugovornica.

Čekamo ih cijelu godinu, pa kada stignu na tržnice, izdvojit ćemo ponekad i malo više novca za njih. Bilo da ih jedemo sa šlagom ili čokoladom, kao dodatak kolačima ili kao užinu, jagode su u proljeće nezaobilazno voće.

 
index Instagram400x230 youtube