Umirovljenici ipak neće morati čekati kolovoz da dobiju povećanje mirovine

Vlada Federacije BiH će revidirati odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina, predočeno je to u srijedu na Izvještajnoj sjednici Skupštine saveza udruženja/umirovljenika FBiH koja je održana u Sarajevu.

Tako će se ova odluka, odnosno, uvećanje mirovina za 3,9 posto umjesto na srpanjska primanja odnositi na svibanjska, čija će isplata početi početkom narednog mjeseca.

Podsjetimo, Vlada FBiH u prethodnom sazivu na čelu s Fadilom Novalićem je odluku o izvanrednom usklađivanju donijela na sjednici od 27. travnja, a kako su naveli, to su učinili u skladu sa članom 80. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, prenosi Dnevni avaz.

Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši izvanredno usklađivanje mirovina u postotku od 3,9 posto, odnosno da se mirovine uvećaju za ovaj postotak, počevši od mirovine za srpanj 2023. godine, naveli su tada iz Vlade FBiH.

Međutim, uz to što su upozoravali na to da nisu konzultirani u vezi donošenja te odluke, koju su ocijenili ishitrenom, iz Saveza umirovljenika FBiH su iznijeli i to da su prekršene odredbe člana 80. Zakona o MIO, prema kojem se i vrši izvanredno usklađivanje.

Naime, u stakvu 3., tog člana stoji da Vlada FBiH odluku o izvanrednom usklađivanju donosi do kraja mjeseca od kojeg se vrši izvanredno usklađivanje.

Revidiranom odlukom tako je donekle ispravljena nepravda prema umirovljenicima koji čini preko petine stanovništva u FBiH.

Revidiranom odlukom o izvanrednom usklađivanju najniža mirovina koja će biti isplaćena u lipnju iznosit će 538 KM, umjesto, 518 KM.

 
index Instagram400x230 youtube