Hoće li ove godine biti turističkih vaučera za građane BiH?

Uživanje građana Republike Srpske na domaćim destinacijama uz turističke vaučere, ove godine je pod znakom pitanja.

Iako je ovaj projekt u prethodne dvije godine naišao na podršku građana i turističkih radnika, ove godine nedostaju sredstva za njegovu realizaciju. Ova mjera nije planirana ni u Federaciji Bosne i Hercegovine, doznaje BHRT.

Tijekom dva ciklusa trajanja projekta Turistički vaučeri, u Republici Srpskoj izdano je ukupno 65.857 turističkih vaučera. Efekti su bili vidljivi veoma brzo, a broj dolazaka turista povećan.

U svakom slučaju su efekti bili pozitivni, posebno u dijelu kada su važili cijele godine. Korištenje turističkih vaučera je u svrhu promocije domaćeg turizma jer turisti posjećuju domaće destinacije Republike Srpske, kazao je Dragan Tešić, glasnogovornik Turističke organizacije Grada Bijeljina.

Nisu izdvojena financijska sredstva

Iako je projekt dao rezultate u domaćem turizmu, turistički vaučeri ove godine su pod znakom pitanja. Zakonska mogućnost za to postoji, ali ne i financijska sredstva.

Zakonskim rješenjima želimo unaprijediti oblast. U veljači smo usvojili Zakon o turizmu. Zakonskim rješenjima Ministarstvo pokušava doprijeti do turističkih radnika i čuti njihov impuls što je to što trebamo uraditi, poručio je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

U Federaciji BiH ove godine bez vaučera

Iako tvrde da se podrška turizmu nastavlja, nadležni nemaju informaciju o tome hoće li kroz rebalans proračuna ili na neki drugi način biti osigurana sredstva za vaučere ove godine. Ni u Federaciji Bosne i Hercegovine ove godine definitivno neće biti vaučera.

Naše su informacije neslužbene da za ovu godinu takav program nije osiguran, ali bit će neki novi programi koji su usmjereni na podršku manifestacijama i projektima koji obogaćuju turističku ponudu, naglasila je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla.

Za građane je to loša vijest, jer su mnogima vaučeri bili jedina prilika da otputuju.

Mnogi prijatelji koji nisu imali dovoljno financija da odu na putovanje su iskoristili vaučere i to je bio jedini način preko kojeg su mogli priuštiti te godišnje odmore, Mislim da je to dobra prilika za većinu građana jer su plaće takve kakve jesu, ne mogu da odvoje, ali sa vaučerima može svatko dva-tri dana odvojiti, samo su neki od komentara građana.

Ugostitelji čekaju početak sezone

S druge strane, ugostitelji se nadaju da nedostatak vaučera neće značajno utjecati na uspješnost turističke sezone koja je na pragu.

Vrijeme je da se jednom popravi i nakon korone i svih događanja, da se popravi, posebno kad je ugostiteljstvo u pitanju i turizam. Ako se podijele vaučeri i ako narod dobije, samim tim dobiva i neku inspiraciju i mogućnost da posjećuje određena turistička mjesta, smatra ugostitelj Milenko Zupur.

Iako je projektom Turističkih vaučera novac građana ostajao u Republici Srpskoj, sve je manje izvjesno da će i ove godine koristiti turističke vaučere.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 15 Svi 2023 09:02
 
index Instagram400x230 youtube