Jedno do najvećih javnih sveučilišta Sjedinjenih Američkih Država u posjetu SUM-u

Profesori i studenti Pennsylvania State Sveučilišta, jednoga od najvećih javnih sveučilišta Sjedinjenih Američkih Država,

posjetili su Sveučilište u Mostaru odnosno Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, a zatim i Rektorat gdje je održan sastanak s članovima Uprave Sveučilišta u Mostaru. Na sastanku su prisustvovali prof. dr. Norman Benjamin Fredrick, direktor Global State Centra, prof. dr. Nasrollah Ghahramani, profesor medicine i javnozdravstvenih znanosti, prof. dr. Gisoo Ghaffari, profesor medicine te studenti četvrte godine Medicinskoga fakulteta Pennsylvania State Sveučilišta Alma Jusufagić i Pierce Curran. Uime Sveučilišta u Mostaru na sastanku su sudjelovali prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof. dr. sc. Zdenko Klepić, pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije dr. Tomislav Volarić i Marta Rajič, studentica šeste godine Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Na sastanku je bilo riječi o jačanju dvosmjerne komunikacije i formaliziranja odnosa kako bi u konačnici uspostavili međusveučilišnu suradnju s ciljem razvoja svih znanstvenih i obrazovnih djelatnosti obaju sveučilišta posebice na područjima medicine, dentalne medicine, farmacije, sestrinstva i fizioterapije. Razgovor je nastavak na posjet Medicinskomu fakultetu SUM-a prilikom kojega je delegacija Penn State sveučilišta provedena kroz brojne nastavne baze i laboratorije biomedicinskih znanosti. Također, u razgovoru se kao posebno važna istaknula suradnja na području IT sektora i inovacija.

Državno sveučilište Pennsylvanije javno je sveučilište osnovano 1855., s dugom tradicijom podučavanja, istraživanja i javne službe koje ima gotovo 100.000 studenata te 24 sveučilišna kampusa, uključujući i online kampus što ga čini jednim od najvećih sveučilišta u SAD-u. Nudi mogućnost studiranja na više od 275 preddiplomskih studija, uključujući najbolje rangirane programe poput inženjerstva i poslovanja, te više od 300 diplomskih i stručnih programa, uključujući medicinske i pravne studije. Sveučilište se svake godine rangira kao jedno od najboljih sveučilišta u Sjedinjenim Američkim Državama i svijetu, a Svjetska ljestvica sveučilišta „Times Higher Education“ rangirala je sveučilište kao 119. najbolje sveučilište na svijetu.

 
index Instagram400x230 youtube