Hoće li se nastaviti rušiti demografski rekordi?

Informacija prema kojoj je u jednoj kalendarskoj godini u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar obavljeno čak 1855 poroda.

Time je oboren rekord zbog kojeg je došao potrebni optimizam u demografske prilike, barem u jednom dijelu države, pokazujući kako, unatoč izazovnim ekonomskim prilikama, sve veći broj obitelji odlučuje donijeti na svijet novi život, piše Večernji.

Izvrsni pokazatelji svakako se jednim dijelom mogu zahvaliti i činjenici da je upravo regija Hercegovine prostor na kojemu se provode neke od najizdašnijih populacijskih politika u cilju poboljšanja demografskog stanja.

Nove mjere
A upravo je u godini koja je iza nas doneseno i nekoliko novih mjera u dvjema hercegovačkim županijama, zbog čega je procjena kako bi se “baby boom” mogao nastaviti i u godinama koje slijede.

Javnost i mediji u Bosni i Hercegovini izrazito su pozitivno reagirali na potez koji je donijela ​Zapadnohercegovačka županija, a odnosi se na Zakon o zaštiti obitelji s djecom prema kojemu je uvedena potpora u iznosu od 500 KM mjesečno za treće i svako sljedeće dijete u obitelji do dobi od 7 godina.

Time je, ističu predlagatelji mjere, višečlanim obiteljima omogućeno lakše nošenje s troškovima izdržavanja obitelji, a roditeljima koji žele imati više od dvoje djece donošenje odluke o povećanju obitelji, zbog čega se očekuje povećanje fertiliteta i nataliteta u ​Zapadnohercegovačkoj županiji.

Treba podsjetiti i kako je ova županija među prvima osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce, kao i besplatan prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Također, rodiljske naknade za nezaposlene majke podignute su na 350 konvertibilnih maraka mjesečno, a rok primanja produljen je na godinu dana. U susjednoj Hercegovačko-neretvanskoj županiji također su u 2022. godini dodatno unaprijedili sustav socijalne zaštite višečlanih obitelji s osnovnom namjerom poboljšanja ukupne demografske slike.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na temelju odredbi Zakona o materijalnoj potpori obiteljima s djecom donijela više odluka kojima se utvrđuje mjesečna novčana pomoć rodiljama.

Među ostalima, tu je odluka o novčanoj pomoći nezaposlenoj rodilji u mjesečnom iznosu od 400 KM, odluka o utvrđivanju postotka naknade umjesto plaće majci u radnom odnosu za vrijeme dok je odsutna s posla radi trudnoće, porođaja i njege djeteta u iznosu od 40% od prosječne plaće koju je majka ostvarila u razdoblju od šest mjeseci prije početka korištenja rodiljskog dopusta.

Istodobno, donesena je i odluka o utvrđivanju prava na naknadu plaće i visini naknade majci u radnom odnosu kod korisnika proračuna HNŽ-a za vrijeme rodiljskog dopusta, koja se isplaćuje iz proračuna HNŽ-a u 100-postotnom iznosu plaće koju je ostvarila u mjesecu prije stupanja na rodiljski dopust te odluka o utvrđivanju visine jednokratne pomoći za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 400 KM.

Inače mjesečna potpora za rodilje u ovoj županiji, po novom zakonu, umjesto šest mjeseci, traje 12 mjeseci. Ovim mjerama svakako treba dodati i one koje provode općine i gradovi, i to kroz jednokratne iznose potpore, ali i Federacija, koja je u 2022. dobila Zakon o materijalnoj potpori obiteljima s djecom, kojim je određeno da će naknade za rodilje iznositi 298 KM, a dječji dodatak 103 KM.

Ekonomski standard
Međutim, dugoročno gledano, jednako su važne, a možda i važnije, mjere koje u svojoj srži imaju podizanje ekonomskog standarda otvaranjem većeg broja radnih mjesta, kao i olakšavanjem pokretanja biznisa i poslovanja općenito.

To je zapravo i jamac da će nove obitelji ostati u Bosni i Hercegovini, privređivati, podizati svoj, ali i životni standard društva u cjelini.

Unatoč izazovnim ekonomskim prilikama, sve veći broj obitelji odlučuje se donijeti na svijet novi život, a izvrsni pokazatelji u regiji Hercegovine bilježe se i ove godine.

 
index Instagram400x230 youtube