Evo kada možemo očekivati prvi snijeg u 2023. godini

Protekli dani u Bosni i Hercegovini ljubiteljima snijega nisu protekli onako kako su planirali.

Neuobičajeno za ovo doba godine snijega nije bilo tijekom blagdana a najviše se očekivao protekle noći kako bi osjećaj bio potpun. Sniježni pokrivač nismo imali priliku vidjeti ali dodatno su sve iznenadile natprosječno visoke temperature za ovaj period koje su “vladale” zadnjih nekoliko dana u 2022. godini, s njima smo ušli i u novu 2023. godinu.

USKORO ZAHLAĐENJE

Nakon natprosječno visokih temperatura u ovo doba godine stižu i očekivana zaglađenja. Prema tvrdnjama Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, niže vrijednosti temperatura možemo očekivati od 8. i 9. siječnja, moguće je da budu i ispod nula stupnjeva Celzijusa.

Ni to nije ono što je uobičajeno za mjesec siječanj, to je natprosječno visoka temperatura ali eto u kontekstu ovog trenda visokih temperatura od 8. siječnja možemo očekivati značajniju promjenu temperaturnog režima i pad vrijednosti temperatura zraka kako minimalnih tako i onih maksimalnih.

Dolaskom nižih temperatura stižu i nove oborine koje ćemo prvo imati priliku vidjeti na planinama a zatim u nižim nadmorskim visinama.

Padom temperatura možemo očekivati padavine koje će preći prvo na planinama u snijeg tako da od 10 siječnja možemo očekivati sniježne padavine u nižim nadmorskim visinama.

Obzirom da je to dosta dalek period i da je vrijeme posebno kada su padavine u pitanju teško se prognoziraju na tako dug vremenski period, pratit ćemo razvoj situacije, ono što nam daje naš numerički modeli – govori Krajinović za Hayat.ba.

VREMENSKA PROGNOZA DO PETKA

 

Sutra, u srijedu 4.01.2023., jutro pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje tokom dana. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 10, a najviša dnevna od 8 do 14, na jugu do 16 stupnjeva.

U četvrtak 5.01.2023., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Tokom dana, smanjenje oblačnosti i sunčanije. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 10, a najviša dnevna od 8 do 15 stupnjeva.

U petak 6.01.2023., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima. Jutarnja temperatura od 2 do 8, na jugu do 10, a najviša dnevna od 9 do 16 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 
index Instagram400x230 youtube