Svečana sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru: „Samo izvrsnost može osigurati prepoznatljivost“

Sveučilište u Mostaru održalo je svečanu sjednicu Senata u okviru Dana Sveučilišta i obilježavanja 45 godina djelovanja.

Tim povodom prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor SUM-a zahvalio je svim predstavnicima univerziteta i sveučilišta iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, predstavnicima institucija te predstavnicima vlasti u BiH i RH na dugogodišnjoj potpori u razvoju Sveučilišta ka modernoj, europskoj visokoobrazovnoj instituciji.

„Sveučilište u Mostaru raste i razvija se unatoč svim poteškoćama i stanju u društvu. Mijenja se i društveno je angažirano i integrirano. Nastoji prepoznati potrebe društva i odgovoriti na njih. Ponekad to i nije laka zadaća. No bez obzira na sve poteškoće nikada nećemo izgubiti nadu. Dapače i dalje ćemo planirati i raditi, ali i sanjati“, kazao je na početku rektor Tomić.

Svečanoj sjednici nazočili su rektori javnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, između kojih i predsjedatelj Rektorskog zbora BiH te rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. sc. Rifat Škrijelj. Naglasio je kako Sveučilište u Mostaru u sebi ima patriotizam koji zrači prema Bosni i Hercegovini i svakom njenom dijelu. „Kao rektor najstarijeg i najvećeg univerziteta u BiH, želim svjedočiti da se mi u Rektorskom zboru BiH, kojega čini pet univerziteta i jedno sveučilište iz Federacije Bosne i Hercegovine te dva univerziteta iz Republike Srpske, ne natječemo tko će biti bolji. Mi se natječemo u dobru. Nemamo ograničenja bilo kakve naravi, a nastojimo da na rad Rektorskog zbora ne utječe nijedna politika“, dodao je rektor Škrijelj.

Iskoristio je priliku da čestita rektoru SUM-a Zoranu Tomiću na proaktivnom odnosu u Rektorskom zboru BiH koji je svojim idejama i kompetencijama dao ozbiljan doprinos vizualnom i radnom identitetu Zbora.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjedatelj Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Stjepan Lakušić istaknuo je kako se danas Sveučilište u Mostaru razvilo u važnu visokoobrazovnu instituciju koja okuplja zamjetan broj nastavnika i znanstvenika iz svih područja istraživanja. „Samo izvrsnost može osigurati prepoznatljivost, dobre pozicije u društvu i ono što je najvažnije interes mladih generacija za upis nastavnih programa koji se nude na sveučilištu. To je odgovornost svih nas da visoko obrazovanje učinimo broj jedan u društvu, jer znanje koje naše mlade generacije dobivaju na sveučilištima je najveće bogatstvo koje mogu dobiti“, poručio je rektor Lakušić.

Pored rektora iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, prorektora i dekana Sveučilišta u Mostaru te ostalih gostiju iz akademske zajednice, ovoj svečanosti su kao dugogodišnja potpora u razvoju nazočili i politički predstavnici, kao i predstavnici ostalih sfera društva, između ostalih, akademik  Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Akademik Čović izrazio je zadovoljstvo što je na današnje svečano obilježavanje došao veliki broj predstavnika univerziteta iz Bosne i Hercegovine te predstavnika sveučilišta iz Republike Hrvatske. „Mi se na taj način integriramo u BiH, ali se na taj način integriramo i s Republikom Hrvatskom, a time i s čitavim svijetom. Znanje je apsolutno djeljivo i zbog toga mi samo možemo postati veći, da nas nitko ne tretira kao mali narod. Bit ćemo mali ukoliko ne budemo znali komunicirati sa svijetom, pomoću znanosti i našega znanja“, zaključio je akademik Čović.

Na svečanosti je prikazan film o djelovanju i razvoju Sveučilišta u Mostaru, a pripremljena je i monografija u kojoj je ispisana važnost i značaj Sveučilišta u našem društvu, kao i značaj svake osobe koja je kroz povijest pomogla u razvoju ove visokoškolske institucije.

Sjednicu je u ime rektora otvorila Martina Stanić, studentica diplomskog Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Martina je osoba sa stopostotnim oštećenjem vida registrirana u sveučilišnom Uredu za studente s invaliditetom koji je prije tjedan dana obilježio svoju 10. obljetnicu postojanja čiju je ceremoniju vodila upravo Martina. Prva je studentica s invaliditetom koja je u BiH obnašala funkciju glasnogovornice Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru. Na sjednici se skrenula pažnja na važnost osiguranja jednake mogućnosti za osobe s invaliditetom kako u akademskoj, tako i u društvenoj zajednici.

 
index Instagram400x230 youtube