Rektori javnih sveučilišta/univerziteta opredijeljeni za promjene zbog budućnosti visokog obrazovanja

Rektorski zbor/Rektorska konferencija Bosne i Hercegovine zasjedao je na Univerzitetu u Sarajevu čiji rektor prof. dr. sc. Rifat Škrijelj predsjeda Rektorskim zborom/konferencijom.

Rektorski zbor/Rektorska konferencija BiH razmatrao je inicijativu održavanja više rasprava i simpozija o razvoju visokog obrazovanja i perspektive visokog obrazovanja u BiH. Na sjednici je bilo razgovora o Zakonu o visokom obrazovanju i njegove implikacije na rad sveučilišta i univerziteta.

Razmatrane su i druge inicijative i prijedlozi te su rektori javnih sveučilišta/univerziteta iskazali snažno opredjeljenje promjenama zbog budućnosti visokog obrazovanja i razvoja društva.

Rektorski zbor/Rektorska konferencija BiH primio je informaciju o akreditaciji studijskih programa koje je elaborirao prof. dr. Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete Bosne i Hercegovine.

Rektorice i rektori Rektorskog zbora/Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine prije održavanja sjednice razgovarali su s veleposlanikom Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Julianom Reillyem te su sudjelovali u promociji knjige „Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja“.

 
index Instagram400x230 youtube