Više od četvrtine osiguranika uzelo elektroničku iskaznicu u ŽZH

Zavod za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije krajem lipnja ove godine počeo je s izdavanjem elektroničkih zdravstvenih iskaznica.

Do 17. listopada izdano ih je oko 22.000. Broj raste iz dana u dan, a već dosad više od 25% osiguranika zamijenilo je staru iskaznicu novom elektroničkom, rekli su za jabuka.tv iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZHŽ-a.

Zahtjev za izdavanje elektroničke zdravstvene iskaznice može podnijeti svaki osiguranik u područnim uredima ZZO-a ZHŽ-a u skladu s prebivalištem, a prigodom dolaska uz zahtjev će platiti iskaznicu pet KM. Nakon provjere podataka iskaznica se odmah izdaje korisniku te je više nije potrebno ovjeravati svaka tri mjeseca, kao što je to slučaj sa starim papirnatim iskaznicama. Djeca do navršene 18. godine života te socijalno ugrožene osobe (korisnici stalne socijalne potpore i osobe koje su navršile 65 godina života, a koje nisu zdravstveno osigurane po drugoj osnovi) oslobođeni su plaćanja elektroničke zdravstvene iskaznice. Dosad je izdano oko 6300 zdravstvenih iskaznica za osobe do navršene 18. godine, izjavili su iz ZZO-a ZHŽ-a. No, elektroničke zdravstvene iskaznice nisu obvezne, već su samo pogodnost osiguranicima.

Najviše elektroničkih zdravstvenih iskaznica izdano je u Širokom Brijegu - više od 7000, u Ljubuškom nešto više od 5000, dok ih je u Posušju i Grudama izdano po 4500, potvrdili su za jabuka.tv iz ZZO-a ZHŽ-a. Osiguranici elektroničku zdravstvenu iskaznicu mogu nesmetano koristiti u svim ugovornim zdravstvenim ustanovama, ljekarnama i ortopedskim kućama u ZHŽ-u.

 
index Instagram400x230 youtube