Po četrnaesti put otvorena sajamska manifestacija „Hercegovački plodovi Mediterana“

Po četrnaesti put otvorena je sajamska manifestacija „Hercegovački plodovi Mediterana“ u Stocu.

Petak i subota uz domaće i nekoliko stranih izlagača iz susjedstva prezentirat će se šarolik izbor proizvoda. Svečano otvorenje je bilo prilika da se podsjeti na koji način je ova manifestacija rasla te donosila promociju malim proizvođačima.

Od hrane, kozmetike, suvenira, teško je sve najbrojati, ali izlagači na ovome sajmu uglavnom imenom i prezimenom stoje iza svojih proizoda i pokazuju što sve Hercegovina i okolica mogu ponuditi originalno i kvalitetno. Da domaće zahtjeva velik trud, ali i ima prolaz na tržištu potvrdili su izlagači iz svih krajeva.

Četrnaest godina sajma nije malo, a zasluge najviše idu udruzi “Hercegovački plodovi Mediterana” što je naglasio i gradonačelnik Stoca, domaćina ove manifestacije.

“Htjeli smo educirati i podignuti naše proizvođače, u konačnici kada prodaju da bolje mogu živjeti od rada. Sve ove godine se na terenu dosta toga prepoznaje, nisli su i neki novi nasadi…”, naglašava Stjepan Bošković.

Promociju i nadogradnju vrijednosti treba bolje osmisliti što je jedan od zadataka Strategije za ruralni razvoj Hercegovačko-neretvanske županije.

Usitnjenost prizvođača je mana, ali može biti i prednost, tvrdi Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a. “Smatramo da usitnjenost možemo pretvoriti u plus tako što je skoro sva takva prozvodnja organskog tipa.”

Svi sajmovi ovoga tipa na HNŽ-a imaju pomak. Ovaj stolački prvoga dana završava koncertom Klape Kampanel i Tamburaškog sastava Stari Fenjer. U subotu je otvoren za posjetitelje od 9:00 do 18:00 sati. Dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima predviđena je u 14:30.

 
index Instagram400x230 youtube