Sazvana hitna sjednica na kojoj bi se ukinule trošarine na gorivo i umanjio PDV

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović sazvao je hitnu sjednicu ovog Doma za 4. listopada na kojoj će biti razmatran Izvještaj o postizanju identičnog teksta dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta izmjena Zakona o trošarinama u BiH.


Zahtjev za sazivanje hitne sjednice je uputilo pet izaslanika Asim Sarajlić, Munib Jusufović i Denis Bećirović iz Kluba Bošnjaka te Mladen Bosić iz Kluba Srba i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata.

Poslovnik o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predviđa obavezu predsjedavajućeg Doma da sazove hitnu sjednicu u roku od tri dana od dostavljanja zahtjeva za njeno održavanje.

S obzirom da aktuelni predsjedatelj Doma naroda Nikola Špirić nije sazvao sjednicu, tu je mogućnost iskoristio trenutni zamjenik predsjedavajućeg Bakir Izetbegović.

Usvajanjem predloženih izmjena bi se ukinulo plaćanje trošarina na gorivo u razdoblje od šest mjeseci, što bi omogućilo smanjenje cijena ovog energenta, te bi se uvela nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.

Prethodno je 15 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predalo potpise i zahtjev za održavanje hitne sjednice s istim točkama dnevnog reda.

Hitna nije zakazana, no predsjedavatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović sazvao je za 5. listopada redovnu sjednicu tog doma, na čijem dnevnom redu bi se trebao naći Izvještaj o usuglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u BiH.

Zastupnički dom je, još u ožujku ove godine, na prijedlog zastupnika SDP-a BiH, usvojio prijedlog zakona po kojem bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola marke na razdoblje od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana. Zbog toga je bilo neophodno usuglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Povjerenstvo za usuglašavanje usuglasilo ga je na način da trošarine na gorivo budu ukinute na razdoblje od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

 
index Instagram400x230 youtube