Sve su češća pojava u Hercegovini, a zakon im ne može ništa

Električni romobili sve su češća pojava na ulicama hercegovačkih gradova.

Netko ih vozi magistralnom cestom, netko gradskom ulicom, netko nogostupom, a oni smjeliji kombiniraju vožnju cestom i nogostupom, ovisno o gužvi.

Upravo takve nedefinirane i divlje vožnje iritiraju vozače automobila, ali i pješake koji se u posljednji trenutak iznenade prolaskom tihih, ali brzih električnih romobila.

Električni romobili ne spadaju niti u jednu kategoriju vozila i praktički ako automobilom udarite ”vozača” električnog romobila, tretirat će se kao da ste udarili pješaka.

Igračka?

U Hercegovačko-neretvanskoj i Županiji Zapadnohercegovačkoj električni romobili nisu zakonski regulirani. Štoviše, u HNŽ-u se tretiraju kao dječje igračke.

Sukladno Zakonu o cestovnom prometu BiH, ono se tretira kao dječja igračka. Može se voziti bilo gdje jer nema kategorije gdje bi se uvrstili. Zasad se tretira kao dječja igračka dok zakonodavac nešto drugo ne predvidi i uvrsti ih u neku kategoriju vozila. Korisnici električnih romobila prave prekršaje te imamo dosta žalbi od građana, izjavio je za portal Jabuka.tv glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić.

Ni u Županiji Zapadnohercegovačkoj situacija nije riješena.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj, trenutno važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne regulira korištenje, odnosno upravljanje električnim romobilima, kao niti gdje se smiju voziti, dozvoljenu brzinu, sankcije, odnosno kazne za korisnike i drugo, rekli su za portal Jabuka.tv iz Uprave policije MUP-a ŽZH.

Prema ovome, električni romobil možete voziti gdje god želite i nitko vam ništa ne može. Barem dok se zakon ne promijene.

Kako su električni romobili sve češće viđeni na cestama ŽZH, uvjeti sudjelovanja u prometu istih, kao i drugih prijevoznih sredstava na električni pogon, morat će se zakonski regulirati, zaključuju u izjavi za portal Jabuka.tv iz Uprave policije MUP-a ŽZH.

Kako su drugi riješili ovaj problem?

U Županiji Sarajevo 1. kolovoza stupile su na snagu izmjene Zakona o uređenju prometa po kojima se biciklisti i vozači električnih romobila ne smiju kretati pješačkim površinama nego isključivo biciklističkim stazama.

Pravila su sljedeća – ako nema takve staze, moraju se kretati cestom. Kazne za ovakve prekšaje su u rasponu od 50 do 250 KM.

Definirani kao električna balansirajuća prijevozna sredstva, dozvoljeno im je kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a na dijelu gdje nema tih staza i traka mogu koristiti kolnik u širini od najviše jednog metra uz desni rub kolnika. Kretanje nogostupom nije dozvoljeno.

U susjednoj Hrvatskoj od kraja srpnja vrijede nova pravila za električne romobile. Zakonski su definirani kao osobna prijevozna sredstva, čija je maksimalna brzina 25 km/h te da ukoliko imaju električni motor, njegova snaga može biti samo do 0,6 kW.

Električni romobili u Hrvatskoj smiju se kretati po biciklističkim stazama ili trakama, a ukoliko se kreću po površinama namijenjenim za kretanje pješaka, moraju prilagoditi brzinu. Romobile je moguće voziti i na lokalnim i nerazvrstanim cestama samo ukoliko su takve ceste označene posebnim prometnim znakom.

Neće se moći voziti po prometnicama s više prometnih traka, za vozače koji to prekrše, kazna će biti 1.000 kuna. A od 500 do 1.000 kuna su kazne za prekršaje na prometnicama gdje je romobilima dozvoljeno prometovanje.

Izmjenama zakona predviđeno je i da vozači romobila moraju nositi kacige. Ako to ne učine, kazna je 300 kuna, a tijekom vožnje ne smiju nositi slušalice na oba uha. Kazne u slučaju nesreće uzrokovane neprilagođenom brzinom su povećane s 500 na 1.000 kuna.

 
index Instagram400x230 youtube