MMF protiv smanjenja poreza u BIH

Danas je u Sarajevu održan sastanak Fiskalnog vijeća BiH sa rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Sastankom je predsjedavao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Iz Vijeća ministara BiH priopćeno je kako su iz MMF-a poručili da nisu za smanjenje poreznih opterećenja.

Predstavnici MMF-a željeli čuti od članova Fiskalnog vijeća BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju te koje su financijske potrebe BiH u 2023. godini. Zajednički je zaključeno da su dva ključna izazova u budućnosti: kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog vijeća BiH su upoznali predstavnike MMF-a sa politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje proračunskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignute razine životnog standarda.

Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreznih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva. Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje istim, koje planiraju provoditi vlasti u BiH.

 
index Instagram400x230 youtube