Na visoravni Trebiševo žito još nije sazrelo

Na Trebiševu, planinskoj visoravni između Vrana i Ljubuše, na krajnjem sjeverozapadu Hercegovine, posjetitelja koji dođe s juga Hercegovine dočeka iznenađenje u obliku nepokošenog žita.

Na tom po ljepoti mitskom prostoru desetak je njiva nepokošena žita. Žito, uglavnom mješavina ječma, raži i zobi, jednostavno nije zrelo za žetvu.

- Vrlo lako može se dogoditi da ostane nepokošeno - kaže Dragan Pavlović iz Gornje Vitine kod Ljubuškog, vodič na toj zanimljivoj turi, te objašnjava: - Noći su sve dulje, ako zahladi ili počnu kiše, žito neće moći sazreti.

Uz naše zapažanje i logično objašnjenje od Mladenke Pehar iz Stubice kod Ljubuškog koja duže od trideset godina u toplijem dijelu godine boravi na tim prostranstvima doznali smo da je sadašnja situacija sa žitom na Trebiševu, rijetkost, ali se zna dogoditi. Ovoga puta kako ističe gospođa Mladenka za zeleno klasje žita u prvoj polovici rujna krivac je sušno proljeće.

Žito je posijano na vrijeme, međutim zbog suše slabo se razvijalo, pa je tek nakon obilnije kiše koncem srpnja, izraslo formirajući solidno klasje. Međutim, bilo je to kasno paljenje, jer nepunih mjesec i pol dana od obilnih kiša, žito nije imalo dovoljno vremena da se razvije i sazrije.

- Možda će ostati nepokošeno - vele sugovornici pa bi se njegovim klasjem mogla počastiti rijetka stada koja su na sezonskoj ispaši na toj planinskoj visoravni, zračnoj oazi na preko 1.300 metara iznad razine mora.

Uglavnom, dok na jugu Hercegovine nova sjetva žita samo što nije počela na krajnjem sjeveru žita još nisu ni pokošena.

 
index Instagram400x230 youtube