Vinska cesta Hercegovine primljena u kulturnu rutu Vijeća Europe 'Iter Vitis'

Vinska cesta Hercegovine, kulturna ruta koja obuhvata viševjekovnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, primljena je u kulturnu rutu Vijeća Europe "Iter Vitis", istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH)

.Predsjednik VTK BiH Zdravko Marinković rekao je da se radi o važnom koraku za turizam u BiH, a posebno za područje Hercegovine. U projekt je uključeno šest lokalnih zajednica od Trebinja, Stoca, Čapljine, Mostara, do Ljubuškog i Čitluka.

Marinković je pozvao lokalne zajednice da se što snažnije uključe u cijeli proces, budući da se ne radi samo o vinu, kao osnovi Vinske ceste Hercegovine, nego o ukupnoj turističkoj ponudi lokalne zajednice i regije.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je rekla da su partneri na ovom projektu više od godinu dana radili na postizanju standarda naših vinara, te da se 29 vinara iz šest gradova i općina nalazi na ovoj ruti koja sada predstavlja jedan turistički brend.

- Ono što je bitno jeste da ćemo moći da se promoviramo na ovaj način jer se priključujemo kulturnoj ruti Vijeća Europe, stajemo rame uz rame s drugim zemljama koje su veliki proizvođači vina. Omogućili smo našim vinarima, ali i ljudima u ruralnim područjima da se uvezuju. Osim što će moći da probaju vino, turisti će dolaziti da vide sve atrakcije koje ima naša čarobna Hercegovina, prirodna bogatstva i kulturni turizam, adrenalinske sportove i sve što se veže za Hercegovinu – naglasila je Đapo.

Direktor Misije USAID u BiH Courtney Chubb je rekla da Vlada SAD-a putem USAID-a s velikim zadovoljstvom podržava i ovaj projekt i da će nastaviti raditi na revitalizaciji, ulaganju i proširivanju Vinske ceste Hercegovine.

- Osim što je BiH primljena u jednu ovakvu prestižnu organizaciju, Vlada SAD-a je postigla još jednu bitnu stvar, a to je da BiH postaje važna i prepoznata turistička destinacija – naglasila je Chubb.

Proširenjem Vinske ceste Hercegovine, kako je dodala, doprinijet će ekonomskom i rastu broja radnih mjesta.

Načelnik odjeljenja za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma RS Jelena Gavrilović je rekla da je ovo jedna od lijepih vijesti za razvoj turizma u BiH, te da nismo samo dio Europe, već da smo postali i dio svijeta s našom vinskom ponudom. 

Turizam je strateška grana u BiH u kojoj, kako je dodala, posao mogu naći i mladi i stari i žene, a posebno je bitno da se u ovu vinsku cestu uključi lokalno stanovništvo, kao i oni koji rade u turizmu.

- Ovo je idealna prilika da se u svim ovim općinama uključi stanovništvo koje dosad nije vidjelo šansu i priliku da se zaposli u turizmu. U smislu promocije važno je da se mi sa svojom kvalitetnom turističkom ponudom predstavimo i izađemo na europsko tržište uz pomoć USAID Turizam projekta – naglasila je Gavrilović.

Prihvaćanje hercegovačke vinske rute u Iter Vitis Vijeća Europe, kako je rekla predsjednica Iter Vitisa Emanuela Panke, veliko je postignuće jer ova ruta predstavlja pravi dragulj u toj organizaciji.

- Vinska cesta Hercegovine je prepoznata zahvaljujući naporima partnera i Iter Vitis će nastaviti raditi s lokalnim vlastima, s VTK BiH, USAID-om da i dalje unaprijedimo ponudu.

Vinskom cestom Hercegovine rukovodi VTK BiH u suradnji s gradovima i općinama Trebinje, Mostar, Ljubuški, Čitluk, Čapljina i Stolac, uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma BiH.

Europska federacija „Iter Vitis“ osnovana je u cilju promoviranja i očuvanja materijalne i nematerijalne europske baštine vina i vinogradarstva. „Iter Vitis“ objedinjuje različite destinacije i promovira vinski turizam svojih članica, ne samo u smislu obilaska vinograda i degustacije vina, već i prekrasnih pejzaža, ruralnih područja, kulturno-povijesni i materijalnog nasljeđa.

 
index Instagram400x230 youtube