Senat SUM-a uručio Povelju i Plaketu veleposlaniku Izraela u BiH za izniman doprinos razvoju i promociji SUM-a

Odlukom Senata Sveučilišta u Mostaru na svečanosti u Sveučilišnoj galeriji uručene su Povelja Veleposlanstvu Države Izrael u Albaniji i Bosni i Hercegovini i Plaketa za izniman doprinos razvoju i promociji SUM-a veleposlaniku Noahu Galu Gendleru.

„Primiti takvu zaslugu od Sveučilišta važnije mi je od bilo kakve zasluge. Predstavnik sam maloga naroda koji je kroz cijelu povijest bio žrtva. Oduvijek smo znali da su za nas zlo i zlonamjernik uvijek iza ugla. Bježali smo i našli smo utočište na jedinom sigurnom mjestu, a to je obrazovanje“, kazao je veleposlanik Noah Gal Gendler.

Dodao je kako su sve osvojene Nobelove nagrade koje su dobili kao narod neproporcionalne njihovu broju. „To je upravo rezultat toga koncepta, a koncept je ulaganje u obrazovanje. Univerziteti i sveučilišta motor su koji gura jednu naciju prema tome. Velika nam je čast biti dio te priče“, naglasio je.

Rektor Zoran Tomić istaknuo je kako se Sveučilište na ovaj način zahvaljuje za izniman doprinos i utjecaj koji su uložili kako bi Sveučilište povezali sa srodnim sveučilištima u Državi Izrael. „Svjedoci smo činjenice da je nakon Vašega prvog posjeta SUM-u ubrzan proces akademskoga razumijevanja između SUM-a i Azrieli koledža iz Jeruzalema i Holon Instituta iz Tel Aviva. Prigodom naše posjete Izraelu u veljači ove godine potpisani su bilateralni sporazumi koji su otvorili široke mogućnosti akademske suradnje i istraživanja“, dodao je rektor.

Navodi kako su na taj način otvorena vrata SUM-u prema najrazvijenijim akademskim institucijama u Izraelu, a time i svijetu. „Ne možemo ne sagledati tu perspektivu i staviti je u kontekst Vašega nesebičnog zalaganja za suradnju. Poticanjem suradnje vi ste, gospodine veleposlaniče, na najbolji način pokazali kako znanost i obrazovanje mogu biti u funkciji razvoja našega društva, ali i cijeloga svijeta. Pokazali ste nam put suradnje kao najboljega načina da mijenjamo svijet i stvaramo nove perspektive razvoja“, poručio je rektor.

Također je naglasio kako su ih danas okupile plemenitost i želja da povezani zajedno utječu na procese razvoja društva. „A kada smo kod društva, mi u BiH sanjamo vrijednosti kojima je Država Izrael oplemenila cijeli svijet i utjecala na njegov razvoj. U mnogočemu ste nam uzori. Danas nam je drago da možemo reći da su nam uzori prijatelji. Gospodine veleposlaniče, vjerujem kako je ovo tek početak naše uspješne suradnje“, kazao je rektor Tomić.

Na kraju je ukazao i na sjajan primjer suradnje Države Izrael s Bosnom i Hercegovinom, konkretnije Mostarom. "Gospodin Amir Gross Kabiri, gospodarstvenik i vizionar, već je snažno obilježio i perspektivu i mogućnosti, ali i naše prijateljstvo. Sjajan je to primjer kako se Država Izrael može povezati s nama ovdje u Mostaru i kako možemo obostrano biti uspješni i sretni. Neka ta sreća bude i dalje ono što će nas trajno vezati", zaključio je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić.

 
index Instagram400x230 youtube