ŽZH: 26 godina zatvora zbog organiziranog kriminala i odavanja službene tajne

Županijsko Tužiteljstvo ŽZH uputilo je priopćenje javnosti koje prenosimo u cijelosti.

Županijski sud u Širokom Brijegu je po optužnici Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu od 22.12.2021. godine, potvrđenoj dana 31.12.2020. godine donio i javno objavio osuđujuću prvostupanjsku i nepravomoćnu presudu da su T.I., A.M., I.K. i I.A. radnjama opisanim pod točkom 1. optužnice počinili kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 238. st. 2. u stjecaju s produženim kaznenim djelom Neovlaštena proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga iz čl. 238. st. 1. u vezi s čl. 55 KZ FBiH, sve u vezi sa člankom 54. istog Zakona, dok je optuženi T.P., radnjama opisanim pod točkom 2. optužnice počinio kazneno djelo Odavanje službene tajne iz čl. 388. st. 1. KZ FBiH.

Županijski sud u Širokom Brijegu optuženom T.I. izrekao je kaznu zatvora u trajanju od devet godina i 10 mjeseci, A.M. izrekao kaznu zatvora u trajanju pet godina, I.K. izrekao kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i dva mjeseca, I.A. izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i 10 mjeseci, a optuženom T.P. izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i dva mjeseca.

Podsjećamo da su se optužnicom Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu optuženi T.I., A.M., I.K. i I.A., teretili za organizirani kriminal visoke razine, na način da su u vremenskom razdoblju od 2016. godine pa do 26.04.2018. godine zajedno sa sada preminulim Ž.M. kao pripadnici grupe ljudi organizirane u cilju neovlaštene prodaje i stavljanja u promet tvari koje su propisom proglašene opojnom drogom, i da su radi prodaje kupovali, držali, prodavali i posredovali u prodaji opojne droge kokain, koju su prodavali na širem području Županije Zapadnohercegovačke, čime su za sebe stjecali protupravnu imovinsku korist.

Istom optužnicom T.P. se teretio da je kao policijski službenik zaposlen u PU Ljubuški, raspoređen na poslove kriminalističkog istražitelja u OKP PU Ljubuški, tada osumnjičenim osobama davao informacije o istražnim radnjama koje se protiv njih kao osumnjičenika provode od strane policijskih djelatnika MUP-a ŽZH, Sektor kriminalističke policije i policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sarajevo i da se s jednim od osumnjičenika neposredno sastajao te im pribavljao podatke koji su službena tajna.

Nakon prijema pismenog otpravka prvostupanjske presude Tužiteljstvo će odlučiti hoće izjaviti žalbu na sankciju Vrhovnom sudu F BiH Sarajevo, navodi se u priopćenju.

Napomena:

“Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega izricanjem prvostupanjske presude protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom”.

 
index Instagram400x230 youtube