Dom naroda 29. kolovoza o ukidanju trošarina na gorivo

Dom naroda 29. kolovoza o ukidanju trošarina na gorivo Armin Durgut /PIXSELL

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je prijedlog zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u BiH zakazana je za ponedjeljak, 29. kolovoza.

Ovaj zakonski prijedlog, koji će se pred izaslanicima naći u drugom čitanju, a koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, podrazumijeva ukidanje trošarina na sve vrste goriva.

Predlagači su u obrazloženju naveli da bi ukidanjem trošarine maloprodajna cijena dizel-goriva bila niža za 35 feninga.

Na dnevnom redu je, u drugom čitanju, po skraćenom postupku, i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH, javlja BHRT.

U obrazloženju ovog zakonskog prijedloga navedeno je da plaće zaposlenih u institucijama BiH nisu povećane 13 godina, te da se na ovaj način određuje koeficijent za pozicije stručni suradnik do stručni savjetnik za državne službenike, vojnik do brigadir ze profesionalna vojne osobe, policajac do viši inspektor za policijske službenike, te NSS do viši referent VŠS za zaposlene.

Za provođenje ovih izmjena iz proračuna institucija BiH potrebno je izdvojiti dodatnih 30.000.000 KM, navodi se u obrazloženju.

Izaslanici bi u drugom čitanju trebali razmatrati i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čijim usvajanjem bi bila zajamčena jednaka prava za sve roditelje djece sa težim smetnjama u razvoju i usklađivanje sa zakonima o radu na entitetskim razinama.

Trenutno Zakon o radu u institucijama BiH samo samohranim roditeljima djece sa težim smetnjama u razvoju daje pravo na skraćeno radno vrijeme.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o financijskoj reviziji 74 institucije BiH za 2020. i 2021. godinu, kao i izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva u 2021.

Dnevnim redom je predviđeno i davanje suglasnosti za nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.
Početak sjednice zakazan je za ponedjeljak, 29. kolovoza, za 12 sati.

 
index Instagram400x230 youtube