Održan ždrijeb: Ovo je redoslijed političkih stranaka na glasačkom listiću

Središnje izborno povjerenstvo BiH je danas provelo postupak ždrijebanja političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkim listićima za Opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za nedjelju, 2. listopada ove godine.

Predsjednik SIP-a BiH Suad Arnautović je prije samog ždrijebanja napomenuo da je SIP okončao proces ovjere političkih subjekata, te da je ovjereno 145 političkih subjekata i to 90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija za sudjelovanje na Općim izborima ove godine.

Međutim, na glasačkom listiću će se naći ukupno 127 političkih subjekata, jer 18 političkih stranaka danas nećemo ždrijebati – osam stranaka se pojavljuje na izborima samo u okviru koalicija, a 10 političkih stranaka koje su prethodno ovjerene, nisu podnijele kandidatske liste, odnosno nemaju ovjerene kandidatske liste – pojasnio je Arnautović.

Dodao je da danas ždrijebaju 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata, te da će se ukupno 127 političkih subjekata naći na glasačkim listićima na Općim izborima u BiH zakazanim za 2. listopada ove godine.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na osnovu zapisnika o provedenom ždrijebanju donijeti odluku kojom će utvrditi redoslijed političkih subjekata na glasačkim listićima koji će se primjenjivati na Općim izborima u BiH 2022. godine.

Navedena odluka i zapisnik o održanom ždrijebanju će nakon usvajanja biti dostupni javnosti na web stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Ždrijeb je htio da na prvom mjestu na glasačkim listićima bude Narodna stranka radom za boljitak, a na posljednjem 127. mjestu nezavisni kandidat Slavko Sekulić.

Hrvatska demokratska zajednica 1990 je na 16, a Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine je na 47. mjestu.

 
index Instagram400x230 youtube