Ružica Mikulić: Izbacujemo školske knjižice

Ružica Mikulić: Izbacujemo školske knjižice Jabuka.tv

Prijedlozi Zakona o izmjenama i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama usvojeni su jednoglasno na 30. sjednici Skupštine ŽZH održanoj u petak u Širokom Brijegu.

Predviđeno je da se od sljedeće školske godine u većinu škola uvodu e-matice, e-dnevnici te elektronsko printanje svjedodžbi. Novost i je i to da se ukidaju školske knjižice i svjedodžbe.

Tu nam treba zakonska podloga za jedan dio tih obrazovnih isprava. Izbacujemo i školske knjižice koje su i trošak osnivaču te su tehnički problem. Sama izrada na kurikularnoj reformi se treba uvrstiti u zakon. Pa između ostaloga i ova sporna priča, iako mi je žao što su to Sindikati shvatili kao prijetnju i mogućnost da im naudimo, nije bilo u tome smjeru nego je samo bio razlog da se ti koeficijenti uvrste u zakon jer ničime nisu bili propisani. Rekla sam im da jamčim u ime svog resornog ministarstva i u ime Vlade da se neće mijenjati, ali da ih moramo imati nečime propisane jer su nam stalno u revizorskim izvješćima kao negativna opaska.

Prošle godine smo imali sve četiri strukovne škole u jednom projektu UNDP-a i Zavoda za obrazovanje, nabavili smo laptope i pametne ploče, razveli internet za pilot program na izvođenju e-dnevnika. Elektronske svjedodžbe su svakako sigurne. Prošle godine je uz suglasnost djelatnika škola, pa i Sindikata, da se radi i jedno i drugo dok se cijeli sustav i ljudi ne uhodaju. Ove godine nam je plan, i imamo novac osiguran u proračunu, da se to odradi i za ostali dio srednjih škola i jedan veliki dio osnovnih škola.

Plan je da se sve škole koje budu zainteresirane za takav način rada, taj e-dnevnik, mi bi u tome slučaju bili prvi u BiH koji bi to imali i to nam je isto jedan dio od tih novih sadržaja u zakonu, izjavila je za portal Jabuka.tv ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke Ružica Mikulić.

Podsjećamo, u kolovozu 2021. godine ravnateljima srednjih strukovnih školi u ŽZH uručeno je 210 prijenosnih računala namijenjenih nastavnicima, 20 interaktivnih projektora odnosno pametnih ploča i 12 klasičnih projektora za učionice.

Ukupna sredstva projekta iznosila su 301.647,60 KM, od kojih je Županija Zapadnohercegovačka snosila 164.127,60 KM a iz fonda ILDP-a u BiH izdvojeno je 137.520,00 KM.

 
index Instagram400x230 youtube