Dom naroda PFBiH danas glasuje o zabrani izgradnje malih hidroelektrana

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, kojim se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalirane snage do uključivo 10 MW.

Ukoliko izaslanici izglasaju ovaj zakon, omogućit će mu se da stupi na snagu budući da ga je prethodno usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Novim stavkom u članku 78. precizirano je da se obustavlja izdavanje energetskih suglasnosti za male hidroelektrane, osim za one na gravitacijskim vodovodima.

Također, obrazloženo je zašto je odlučeno da je mala hidroelektrana (MHE) hidroenergetski objekt instalirane snage do uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Prag snage koji hidroelektrane dijeli na male hidroelektrane razlikuje se od zemlje do zemlje. U Europi se kao gornja granica sve više prihvaća kapacitet od 10 MW instalirane snage, što su podržali Europsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Europska komisija.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice su i izmjene i dopune još nekoliko zakona, među kojima su Zakon o upravnom postupku i Zakon o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH.

Delegati bi se trebali izjasniti u vidu nacrta zakona o sportskim klubovima u FBiH, zakona o posebnom registru pravomoćno osuđenih osoba za kaznena djela protiv spolne slobode i ćudoređa prema djeci i maloljetnicima u FBiH, te zakona o kinematografiji. i audiovizualno stvaralaštvo Federacije BiH.

 
index Instagram400x230 youtube