Dodijeljen počasni doktorat SUM-a akademiku Ivanu Aralici

Senat SUM-a na 386. sjednici dodijelio je počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru jednomu od najvećih hrvatskih književnika 20. i 21. stoljeća akademiku Ivanu Aralici zbog njegova iznimna ugleda,

ali poglavito zbog angažiranosti oko rasvjetljavanja važnih povijesnih zbivanja vezanih za bosanskohercegovačke Hrvate, koji mogu biti izvrstan okvir za razumijevanje današnjega stanja i sudbine istoga tog dijela hrvatskoga narodnog korpusa.

Svečanost dodjele održana je u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u najvišoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi u Republici Hrvatskoj. U pozdravnome govoru rektor Tomić naglasio je da se sveučilišta ne bi smjela pretvoriti u bešćutne pogone u kojima se osposobljavaju vrhunski stručnjaci, ali za koje vrijede samo činjenice hladna razuma, nego bi morala biti u pravome smislu riječi hramovi ljudskoga duha. „Stalan je napor oko ovjeravanja vlastita nacionalnog, kulturnog i građanskog identiteta osoban ulog za budućnost. U tome nam od velike koristi mogu biti Araličini poučni, na autentičnim izvorima utemeljeni uravnoteženi tekstovi, njegov intelektualni i nacionalni habitus te neupitna naklonost svim pripadnicima hrvatskog nacionalnog korpusa“, istaknuo je rektor Tomić.
Predsjednika povjerenstva i promotor akademik Dragan Čović kazao je da ova dodjela počasnoga doktorata ima veliku vrijednost jer je riječ o jednome iznimnom čovjeku, nositelju znanstvenoga i društvenoga života Hrvata bilo gdje da se nalaze, čija je posvećenost pozivu i javnomu dobru hrvatskoga društva dostojna hvale i divljenja. „Akademik Ivan Aralica zasigurno je jedan od najvećih hrvatskih književnika 20. i 21. stoljeća te je, zbog angažiranosti oko rasvjetljavanja važnih povijesnih zbivanja vezanih za bosanskohercegovačke Hrvate, posve opravdano zaslužio počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru“, dodao je akademik Čović.
Na kraju svečanosti akademik Aralica zahvalio je Stručnomu povjerenstvu i Senatu SUM-a što su mu dodijelili počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru jer ga je to ganulo i obradovalo. „Svima kojima dugujem zahvalnost: vi ste zaključili da sam svojim dosadašnjim književnim radom zaslužio počasni doktorat, a ja ću se truditi da do kraja života ostanem dostojan te časti“, naglasio je Aralica.
Stručno povjerenstvo za dodjelu počasnoga doktorata znanosti činili su  prof. dr. sc. Dragan Čović, prof. dr. sc. Zoran Tomić, prof. dr. sc. Ivica Musić, prof. dr. sc. Katica Krešić i prof. dr. sc. Miro Radalj.
Ivan Aralica rođen je u Promini 10. rujna 1930. Učiteljsku školu u Kninu završio je 1953., a studij jugoslavistike na Filozofskome fakultetu u Zadru 1961. Radio je kao učitelj u selima Dalmatinske zagore i kao ravnatelj Učiteljske škole, odnosno Pedagoške gimnazije u Zadru. Redoviti je član  HAZU -a od 1992. Prozaik, esejist i filmski scenarist Ivan Aralica nedvojbeno je jedno od najvećih imena hrvatske književnosti druge polovine 20. i početka 21. stoljeća. 
 
index Instagram400x230 youtube