Vinska cesta Hercegovine službeno postaje dio kulturne rute Europe

Potpisivanjem Zajedničkog plana provedbe procesa promoviranja Vinske ceste Hercegovine (VCH) na međunarodnim tržištima, Vanjskotrgovinska komora BiH i USAID Turizam obavezali su se da će zajedničkim radom proširiti uticaj i povećati efikasnost turističkih aktivnosti.

Namjera je da se obnovi dolazak stranih turista u Bosnu i Hercegovinu, produži njihov boravak, a samim tim i potrošnja.

Vinska cesta se proteže od Ljubuškog na zapadu do Trebinja na istoku. Udruženi subjekti, kako navodi Turistička zajednica HNŽ-a, nude autohtone proizvode posebno vina Žilavku i Blatinu, rakiju iz vlastite proizvodnje te ostale tradicionalne specijalitete. U ponudi je i uslugu razgledavanja prekrasnog ambijenta prirode i gazdinstava. Sastavljena je od: vinarija, restorana, muzeja, galerija, povijesnih i prirodnih atrakcija, putničkih agencija. Slogan VCH je "S vinom kroz vrijeme".

U etno selu Herceg u Međugorju je u četvrtak, 9. lipnja, preznetiran nacrt poslovnog plana i planiranih aktivnosti na razvoju ovog projekta u tekućoj, ali i narednim godinama. 

"Veoma smo zahvalni svim vinarijama i biznisima koji se nalaze na ovoj ruti što su sudjelovali u navedenim aktivnostima. Plod zajedničkog rada jeste i upisivanje Vinske ceste Hercegovine kao Iter Vitis kulturne rute Vijeća Europe, što će se službeno realizirati narednih nekoliko tjedana", naveli su iz USAID-a.

Bila je ovo prilika da nazočni i razmjene znanje i iskustvo kao i i da saznaju više o biznis planu VCH, potpori gradskih i općinskih razina vlasti, planiranim događajima, te brendiranju i marketingu.

Kako je zaključeno, zajedničkim radom osigurati će se podrška, te će se pomoći u razvoju i promociji Vinske ceste Hercegovine kao destinacije vinskog turizma, kao i proizvoda duž ove ceste kako bi se pomoću diversifikacije proizvoda i tržišta i uz brend koji je privlačan za posjetitelje, napravili privlačniji proizvodi i iskustva, a samim tim se povećale i poslovne mogućnosti.

 
index Instagram400x230 youtube