Bunt poljoprivrednika na čapljinskoj veletržnici: Zaustaviti uvoz tijekom sezone [video]

Iako je skup bio zamišljen kao blokada ulaza na veletržnicu u Čapljinu, na koncu se pretvorio u prosvjednu šetnju.

Poljoprivrednici i organizatori skupa obišli su boksove sa nakupcima i podijelili letke sa svojim zahtjevima.

Oni zahtijevaju da se od 23. svibnja do 15. kolovoza, u vrijeme sezone domaćeg voća i povrća, na prostoru veletržnice trguje isključivo domaćim sezonskim proizvodima, odnosno da se u tom razdoblju ne trguje uvoznim voćem i povrćem.

- Za vrijeme sezone, kada naši poljoprivrednici, od kojih 70% od tog žive, proizvode, nakupci, trgovci, država, potiču uvoz loše robe iz Albanije i drugih zemalja koji obezvrjeđuju naše proizvode i ubijaju cijene. Za vrijeme kad naši proizvođači mogu proizvesti hranu, nema potrebe za uvozom - za BHT je izjavio Sandro Jurković, povjerenik Mjesne zajednice Višići.

Zbog drastičnog poskupljenja repromaterijala, kažu kako su mnogi od njih na pragu odustajanja od poljoprivrede. Mnogi od njih ističu da su zbog ovakve situacije već u minusu.

- Ulazni troškovi su abnormalni postali u zadnjih godinu. U prosjeku, porasli su za oko 110% - od sjemena, sadnje, gnojiva, folija, crijeva za natapanje, goriva... Katastrofa! I onda dođemo na tržnicu gdje je cijena nikakva zbog ulazne robe. Ne očekujemo da će biti bolje, jer je sezona loše krenula - kaže poljoprivredni proizvođač Pero Čepo.

- Mi proizvodimo dovoljno za našu državu. Ako nas država ne stoji, stajat ćemo mi iza nje. Nadam se da ovaj narod neće trebati da dolazi drugi put - izjavio je poljoprivredni proizvođač Vlatko Maslać.

Proizvođači za ovakvu situaciju krive uvozne lobije i apeliraju na državu i nadležne institucije da iz zaštite i omoguće im fer plasman na tržište BiH. U suprotnom će, ističu, biti primorani da se isele iz BiH.

 
index Instagram400x230 youtube