Smotra okupila srednjoškolce u sveučilišnom kampusu

Sveučilište u Mostaru održalo je smotru za srednjoškolce završnih godina s ciljem predstavljanja fakulteta i studijskih programa.

Smotra se održala na otvorenom amfiteatru kampusa Sveučilišta na kojem se predstavilo jedanaest fakulteta zajedno s profesorima i studentima, koji su podijelili svoja iskustva i znanja s učenicima kako bi lakše donijeli odluku svog životnog usmjerenja.

Okupili su se učenici srednjih škola koje su zajedno sa svojim profesorima istražili sve što nudi Sveučilište. „Ove godine Sveučilište organizira smotru u nešto drugačijem izdanju, promocija Sveučilišta će trajati sve do razredbenih rokova u srpnju. Trudimo se naše studente spremiti za tržište rada kako bi pri završetku studija bili konkurenti u svojoj struci“, izjavila je prof. dr. sc. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a.

Na smotri su se predstavile i izvannastavne mogućnosti koje nudi Sveučilište u Mostaru, jedna od najpoznatijih udruga je Studentski zbor koji aktivno sudjeluje u poboljšanju nastave i animiranja studenata za samostalne projekte. „Veliko nam je zadovoljstvo ugostiti ovoliki broj srednjoškolaca na današnjoj smotri. Studentski zbor se trudi poboljšati studiranje naših studenata kroz izvannastavne projekte. Neki od nama najznačajnijih projekata su besplatni tečajevi iz raznih područja, studentska malonogometna liga kao i studentski debatni klub koji je svoja vrata otvorio svim fakultetima“, izjavila je Ivana Rašić, predsjednica Studentskog zbora SUM-a.

Kako se bliži kraj srednjoškolskog obrazovanja i akademske godine, maturanti su pred velikom životom odlukom te je cilj smotre pomoći im i olakšati proces upisa. „Mislim da je sada savršeno vrijeme za organizaciju ovakvog događaja jer trenutno završavamo školu i trebamo odlučiti koji fakultet upisati. Meni je ova smotra pomogla da donesem konačnu odluku o upisu studija politologije i jedva čekam započeti svoje studentske dane“, izjavio je Marko Pavlović, učenik završne godine Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca Mostar. Srednjoškolci su pokazali veliki interes za biomedicinske fakultete i donijeli odluke o upisu fakulteta. „Profesori i studenti na štandovima su nam pokazali i detaljno objasnili svaki smjer koji nas je zanimao i drago mi je što sam sudjelovala na današnjoj smotri. Želim upisati Medicinski fakultet jer se vidim u budućnosti kao netko tko pomaže drugima“, izjavila je Matija Vukšić, učenica trećeg razreda Gimnazije Ljubuški. Sveučilište u Mostaru nudi i dvopredmetne studije za određene fakultete, to je izbor onim učenicima koji pokazuju zanimanje za različita znanstvena polja. „Oduvijek sam voljela komunicirati i pisati na različitim jezicima, stoga se nisam mogla opredijeliti za jedan i planiram studirati dva strana jezika, a to su njemački jezik i književnost i engleski  jezik i književnost na Filozofskom fakultetu“, izjavila je Klara Zovko, učenica Srednje ekonomske škole „Joze Martinovića“ u Mostaru.

Ovo je prva smotra koju Sveučilište u Mostaru organizira nakon COVID pandemije i pored toga smotra je održana u novouređenom, otvorenom amfiteatru kampusa gdje su se zajedno predstavili svi fakulteti za razliku od ranijih godina kada su se smotre održavale po županijama.

 
index Instagram400x230 youtube