Hodočasnici iz Brazila: Nosimo međugorsku duhovnost svojim kućama

Udruga „Secretariado Rainha da Paz“ iz grada Belo Horizonte u Brazilu ima za cilj širenje međugorske poruke. 

Osnovani su 1989. godine nakon što je fra Slavko Barbarić bio u pastoralnom posjetu po Brazilu šireći Gospine poruke. Tada ih je potakao da osnuju Međugorski centar. To su i učinili u glavnom gradu brazilske države Minas Gerais koji se zove Belo Horizonte. Počeli su sa izdavanjem novina,a imaju jednom mjesečno (svakog 25. dana) svetu misu i klanjanje. Štampaju i puno materijala preko kojih vjernici mogu upoznati međugorsku duhovnost i Gospine poruke.

Kao i svaki puta, njihov vodič je brazilac hrvatskog porijekla (rođen u São Paulo) gosp. MIROSLAV DEUR (turistička agencija „Prismazul“) koji od 2000. godine vodi njihove grupe na hodočašća u Međugorje.

Ovoga puta došlo ih je 15 osoba. Ostaju u Međugorju i okolici 12 dana. Krenuli su 27. travnja, a povratak je 9. svibnja. Dolazak u Međugorje protekao je vrlo dobro iako su hodočasnici iz različitih brazilskih gradova koji su se okupili u São Paulo, odatle su imali let od 12 sati do Istanbula (Turska) gdje su čekali 3 sata i odatle do Sarajeva i iz Sarajeva autobusom do Međugorja.

Prije bi obilazili i kombinirali svetišta u drugim državama (Rim i Međugorje ili Poljska i Međugorje), ali se sada nakon pandemije zadržavaju samo ovdje kako bi bolje upoznali Međugorje i Hercegovinu (Kravice, Ljubuški, Ramu, Tihaljinu, Široki Brijeg, Mostar…) Ovaj su put ipak otišli na jednodnevni izlet u Dubrovnik.

Vlč. GILSON DE OLIVEIRA: U MEĐUGORJU SU NAJVAŽNIJI MARIJA I EUHARISTIJA

Ovoga puta je u grupi svećenik vlč. GILSON DE OLIVEIRA kojem je ovo 19. put kako je na hodočašću u Međugorju. On je inače i duhovni voditelj Udruge „Secretariado Rainha da Paz“.

On je dijecezanski svećenik, ali je duhovni voditelj različitih redovničkih i karizmatskih zajednica. Obnaša i službu bolničkog kapelana, a vikar je i svetišta sv. Franje Asiškog u Belo Horizonte u Brazilu. Na projektu TIMOTEO radi sa mladima i njih priprema za sakramente. A u klubu „PRIJATELJSTVO“ koje broji oko 500 članova, radi sa starim osobama.

Sva ova mjesta koja vodi on pokušava proširiti i obogatiti duhovnošću Međugorja. Pri tome se koristi knjigom MOLITE SRCEM fra Slavka Barbarića.

Za njega se Međugorje uklapa u onu poznatu viziju don Ivana Bosca kako će Euharistija i Marija biti sidra koja će držati Crkvu u ovim turbulentnim vremenima. I zato je Međugorje za njega tako važno jer su u Međugorju najvažnije ove dvije stvari: Marija i Euharistija. I stoga i bez službenog priznanja, Međugorje je danas najvažnija duhovna referentna točka za cijeli svijet. A potvrda toga je toliki veliki broj hodočasnika koji neprestano ovdje dolaze i međugorsku duhovnost nose svojim kućama.

Poslijednja izmjena danaPetak, 13 Svi 2022 10:43
 
index Instagram400x230 youtube