Merjema Genjac: Registrirali smo 13 potresa, moguće je da ih bude još

Nakon potresa koji je sinoć u 23.07 pogodio šire područje Stoca, uređaji Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda registrirali su seriju manjih potresa na području Hercegovine.

Nakon prvog jačeg potresa 5,6 stupnjeva Richterove ljestvice bilo je normalno očekivati seriju naknadnih potresa. Mi cijelu noć pratimo, registriramo i obrađujemo podatke i mogu reći da ih je bilo 12, a posljednji se dogodio jutros u 8.20 sati – kazala je Merjema Genjac, stručni suradnik za seizmologiju FHMZ za Avaz.

Ona dodaje da su jači potresi u BiH očekivani, jer je već duže vremena broj takvih pojava ispod prosjeka pa se energija akumulirala. BIH se, pojašnjava Genjac, nalazi na nekoliko rasjeda.

-Jedan od njih prolazi kroz Banja Luku i Petrinju i možemo reći da se dio te energije oslobađa na prostoru Petrinje. Imamo ovaj hercegovački dio, ali ostaje nam ovaj središnji koji prolazi kroz Jajce, Zenicu i druga mjesta tako da ne možemo reći da se oslobodila sva energija na prostoru BiH. Uradit ćemo uskoro jednu analizu da vidimo kolika je to količina energije oslobođena s ovih, za sada, 13 potresa u Hercegovini, a moguće da će ih biti još – ističe Genjac.

Podsjeća da je potrese, njihovu snagu i područje na kojima će se dogoditi, nemoguće predvidjeti.

-Korisnici Android telefona su sinoć dobili poruku, ali tu govorimo o najavi potresa u samo par trenutaka. Naš uređaj prenosi elektromagnetne valove i nama je taj signal brže došao od samog vala. Radi se na tim aplikacijama na nekim institutima – kaže Merjema Genjac.

 
index Instagram400x230 youtube