Peticija za jeftinije lijekove u BiH

Pokrenuta je peticija za smanjenje cijena lijekova u Bosni i Hercegovini.

"Analiza "Realna cijena lijekova" koju je uradila udruga "Misli dobro", pokazala je da građani Bosne i Hercegovine u odnosu na Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, plaćaju najviše cijene lijekova te da su propisi koji postoje u Bosni i Hercegovini u isključivom interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca ljekarni.

Vašim potpisom ove peticije, zajedno s udrugom "Misli dobro" tražite od nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini izmjenu postojećih propisa, prije svega Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH koji je u nadležnosti Savjeta ministara BiH te propisa koji se odnose na maloprodajne marže lijekova, a koji su u nadležnosti Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH. Suština je u tome da se traži smanjenje veleprodajne marže na lijekove s 8 na 6 posto, i uvođenje diferenciranih maloprodajnih marži koje podrazumijevaju da, što je cijena lijeka veća ta marža bude manja.

Lijekovi su potreba, i kupuju se samo kad se mora, zato cijene u BiH moraju biti niže i izjednačene s cijenama u regiji!", navedeno je.

Online peticija je dostupna OVDJE!

Poslijednja izmjena danaPetak, 18 Ožujak 2022 15:06
 
index Instagram400x230 youtube