U dijelu županija u polovini kontroliranih trgovina otkrili nelegalne marže na hranu

Građani iz mjeseca u mjesec čekaju što će sljedeće poskupjeti. Ulje, brašno, povrće i piletina samo su neki od osnovnih prehrambenih proizvoda čije su cijene tijekom 2021. rasle.

Vlada FBiH ograničila je marže nekih osnovnih životnih namirnica, međutim, građanima to nije puno pomoglo. Podsjetimo se, Vlada FBiH je početkom travnja 2021. godine propisala mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za osnovne životne namirnice i naftne prerađevine.

Shodno odlukama, pravne i fizičke osobe obvezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od 6% i u maloprodaji maksimalnu visinu od 8% na nabavnu cijenu nafte. U slučaju cijena životnih namirnica i drugih proizvoda, marže ne smiju prelaziti visinu marže tih proizvoda u postotnom iznosu na dan 31. prosinca 2020. Ta obveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste kruha od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt od 2,8% m. m., svježa jaja, bijeli šećer kristal, sol za ljudsku prehranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo suncokretovo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu uporabu za djecu i odrasle, deterdžent za rublje u prahu, tekući deterdžent za posuđe i sapun.

Međutim, građani učinke te odluke nisu osjetili. Inspekcijska tijela u FBiH su u razdoblju od travnja do prosinca 2021. izvršila 1982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. U nadzorima je evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koja su subjektima nadzora izdane upravne mjere - odluke o otklanjanju nedostataka. Od ukupnog broja, županijske uprave za inspekcijske poslove USŽ-a, PŽ-a, TŽ-a, ZDŽ-a, BPŽ-a, ZHŽ-a, SŽ-a i HBŽ-a, kao i inspekcijska tijela pri nadležnim ministarstvima u HNŽ-u i SBŽ-u su, prema dostavljenim informacijama, izvršili 1643 inspekcijska nadzora u okviru kojih je utvrđeno 410 nepravilnosti, od kojih 213 prekršaja. Inspektori Federalnog tržišnog inspektorata FUZIP-a izvršili su 339 nadzora u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, a što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u iznosu od 106.400 KM.

Usporedno promatrano, u odnosu na prethodnu godinu i zatečeno stanje na terenu u smislu zakonitosti postupanja, uglavnom se može ustvrditi dovoljna disciplina subjekata nadzora. Prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH je oko 26%, odnosno kod manje od trećine kontroliranih subjekata. U nekim županijama se udio odstupanja od maksimalne visine marži kreće u rasponu od 35 do 53 posto (SŽ, BPŽ, HNŽ, HBŽ, USŽ) - priopćili su iz FUZIP-a.

 
index Instagram400x230 youtube