Stiglo više od 3.900.000 cjepiva u BiH, propalo oko 750.000 doza...

U Bosnu i Hercegovinu do sada stiglo je 3.948.830 cjepiva protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a potpuno cijepljeno (dvije doze) nije ni 850.000 građana.

Prema riječima dr. Dušana Kojića, pomoćnika ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCPBiH), do ovog trenutka u našoj zemlju prvu dozu primilo je 939.775 (27.61 posto), drugu 842.954 (24,77 posto), a treću 120.530 (3,54 posto) osoba.

- Ovi podaci ne obuhvaćaju državljane BiH koji su se cijepili u susjednim zemljama, čija brojka, prema nekim procjenama, iznosi oko 35.000. Nažalost, ni ta brojka značajno ne mijenja ukupan broj potpuno cijepljenih koji nije ni 900.000 – ističe Kojić.

Kaže kako se broj cijepljenih građana pod hitno treba unaprijediti kako bismo se izborili s virusom i što prije izišli iz pandemije.

- Nakon dvije godine pandemije izazvane koronavirusom, pokazalo se da nijedan sustav u svijetu nije bio dovoljno spreman da u potpunosti predvidi razmjere javno-zdravstvene prijetnje ove vrste i minimizira negativne efekte na cjelokupno društvo. Većina zemalja u određenom trenutku suočila se s problemom nedovoljnih kapaciteta za odgovor na pandemiju, pa su se ovakva ograničenja rješavala na različite načine, u ovisnosti od dostupnosti dodatnih resursa, što je često podrazumijevalo vanjsku podršku drugih zemalja i međunarodnih partnera – naglašava Kojić.

Najviše cjepiva u BiH je stiglo putem donacija, izravnih nabavki, COVAX i EU4HEALTH mehanizma nabavke. Posljednje dvije podrške koje je naša zemlja primila, stigle su iz SAD-a i Bugarske u vidu Moderna i Pfizer cjepiva koje će, dodaje Kojić, pomoći građanima u adekvatnom javno-zdravstvenom odgovoru na pandemiju.

- Nama je u ovom trenutku najvažnije da građani prepoznaju važnost cijepljenja, pa još jednom apeliram na sve koji to do sada nisu učinili, da se cijepe. Cjepiva su lijekovi koji nas štite od specifičnih bolesti. One uče naš imunološki sustav da pamti i bori se protiv virusa i bakterija koje uzrokuju tu specifičnu bolest i da su one siguran način jačanja imunološkog sustava bez izazivanja bolesti. Mislim da bi nam svima, nakon dvije godine, trebalo biti jasno da će svi oni koji su primili dvije doze, a ponovo se zarazili, proći s blažim simptomima – naveo je Kojić za Faktor.ba.

U međuvremenu, zbog slabog odziva bh. građana na cijepljenje, doze propadaju, uglavnom jer im istječe rok trajanja.

Prema zadnjoj informaciji sa kojom MCPBiH raspolaže je da bi oko 750.000 cjepiva protiv COVID-19 trebalo biti uništeno u okviru Pravilnika o upravljanju medicinskim otpadom koji su doneseni od strana nadležnih institucija Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Bosna i Hercegovina je u okviru Sporazuma o zajedničkoj nabavci zdravstvenih protumjera (JPA) iskazala potrebe i za 2.000.000 doza antivirusne terapije, proizvođača američke kompanije Pfizer. Prema riječima Kojića, broj doza će se mijenjati u skladu sa našim potrebama i vjerovatno će biti reduciran. - Serija razgovora je otvorena s predstavnicima američke farmaceutske tvrtke Pfizer.

Govorimo o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protumjera putem Europske unije kao najsigurnijeg kanala nabavke, ne samo lijekova, nego i ostalih medicinskih potrepština – kazao je Kojić.

 
index Instagram400x230 youtube