Karantena se skraćuje na pet dana?

Nadležne zdravstvene institucije u Republici Srpskoj, ali i Federaciji BiH razmatraju preporuku da se vrijeme izolacije i karantene skrati.

Naime, kako su u Institutu za javno zdravstvo RS kazali za Nezavisne novine, Institut je pripremio nove preporuke za skraćivanje izolacije i karantene, koje je poslao na suglasnost nadležnim institucijama.

Kako je u ponedjeljak istaknula Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS, skraćivanje izolacije i karantene biti će onoliko koliko je moguće u ovom trenutku.

"Moramo se prilagoditi situaciji kakva je sada, s velikim brojem oboljelih i nemogućnošću da uopće rade i da se održe svi sektori, od zdravstvenog pa nadalje. Dakle, moramo naći kompromis između ta dva načina promatranja situacije", rekla je Aćimović.

Dodala je da će preporuke biti objavljene kada ih odobre nadležne institucije.

Nenad Stevandić, zamjenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) i šef Tima za praćenje provođenja mjera Republičkog stožera za izvanredne situacije, rekao je za "Nezavisne" da bi vrijeme karantene moglo trajati najduže sedam, a najkraće pet dana.

"Prema našim iskustvima, ali i iskustvima iz okoline logično je da bi izolacija trebalo da bude najduže sedam, a najkraće pet dana", rekao je Stevandić.

Dodao je da ovu preporuku trebaju procijeniti stručnjaci iz Instituta za javno zdravstvo RS, ali da je to normalan sljedeći korak.

"Ovo je već uvedeno u Srbiji i Hrvatskoj, ali i gotovo čitavoj Europi, a s obzirom na to da mi imamo manje novozaraženih po glavi stanovnika u odnosu na ove zemlje logično je da i mi uvedemo te mjere", naveo je Stevandić.

Da se o ovome razmišlja i u FBiH, potvrdio je jučer Goran Čerkez, zamjenik federalnog ministra zdravstva, koji je poslao preporuke u vezi s testiranje na virus korona, ali i za period izolacije.

Naime, kako je naveo, oni koji su cijepljeni biti će malo privilegirani u odnosu na necijepljenje, a dodao je da će se promijeniti pravila u vezi s testiranjem.

"Antigensko testiranje će biti bitno, PCR testiranje ostaje za teže slučajeve i one koji ulaze u bolnički sektor, kao i za one koji su starije životne dobi", rekao je Čerkez za N1. Najavio je da će do promjena doći i kada je riječ o vremenu, ali i uvjetima pod kojima se ide u izolaciju.

 
index Instagram400x230 youtube