Izvrsne staze privlače skijaše na bh. planine

Izvrsne staze privlače skijaše na bh. planine IKS portal

Baš kao što brojni ne mogu zamisliti ljeto bez odlaska na more, tako ni skijaši ne mogu zamisliti zimu bez nekoliko dana uživanja na planini.

A siječanj i veljača mjeseci su u kojima ljubitelji skijanja i bordanja svake godine odlaze na zimski odmor.

Budući da je i ove godine aktualna situacija zatvorila brojna europska skijališta, velikom broju skijaša iz BiH i regije upravo su bh. planine prvi izbor za zimski odmor.

Brojne planine
Kako je i poznato, BiH obiluje brojnim skijalištima koja s godinama postaju sve popularnija zbog cijena, ali i usluga. Zimski skijaški centar Jahorina, sarajevska planina s dušom za skijanje, olimpijska ljepotica, ugostila je ZOI 1984. i od tada privlači sve više ljubitelja alpskog i nordijskog skijanja.

Najam i prodaja skijaške opreme na raspolaganju su na samom skijalištu, a u blizini staza gril-kućice nude okrjepu i osvježenje. Jahorina sa svojih 47 km staza raspolaže s ukupno 14 žičara i tri ski-vrtića za djecu.

S novih pet žičara i pripadajućih staza povećani su kapaciteti za 9500 skijaša na sat. Sve navedeno upravo su razlozi zbog kojih se na ovoj zimskoj ljepotici u siječnju i veljači traži mjesto više. Bjelašnica je također je kroz godine postala mamac skijašima. Staza ima za sve profile skijaša – od početničkih plavih do onih ozbiljnih, olimpijskih crno-crvenih, a ukupna dužina staza je 11 kilometara.

Cijene dnevne ski-karte su 35 KM za odrasle i 25 KM za djecu. Poludnevne karte koštaju 30 za odrasle, odnosno 20 KM za djecu.

Sve poznatije i popularnije je i kupreško skijalište koje okuplja glavninu skijaša i bordera iz zapadne BiH i Dalmacije.

U rasponu od 1150 do 1250 m skijaši mogu pronaći četiri skijaške staze duljine od oko 13 km, a skijašima su na raspolaganju dvosjed, 2 ski-lifta (sidro) i jedan baby lift za najmlađe.

Osim skijanja možete uživati i u sanjkanju, noćnom skijanju, vožnji na motornim saonicama te saonicama sa psećom zapregom, a svi oni koji nemaju vlastitu skijašku opremu mogu je iznajmiti na skijalištu.

Sa svih strana okruženi ste planinama, a taj prizor ostavlja upečatljiv dojam gotovo na svakog tko ga vidi.

Cijene ski-karata kreću se od 5 konvertibilnih maraka za jednu vožnju te 35 KM za cjelodnevno skijanje. Djeca mlađa od 14 godina za jednu vožnju platit će 5 KM, dok će za dnevnu ski-kartu platiti 25 KM.

Svim posjetiteljima nudimo dobar smještaj s dobrom gastro ponudom kao i odlične staze za skijanje s dobrom žičarom, rekao je ranije Zvonko Bagarić, direktor ŠPC-a Čajuša na Kupresu.

Planina u Hercegovini za koju inače kažu da “ima ono nešto”, sigurno se penje prema vrhu ljestvice po posjećenosti kada je u pitanju sezona skijanja.

Riječ je o Blidinju, planini koju samo u tjednu oko Nove godine posjeti i do 20 tisuća osoba.

Skijaši s dnevnim ski-kartama mogu skijati od 9 do 16 sati, dok s poludnevnim mogu skijati od 9 do 12.30 sati ili od 12.30 do 16 sati.

Noćno skijanje
Noćno skijanje na Blidinju bit će organizirano i ove sezone i to na maloj stazi za početnike. Dužina ove staze je otprilike 300 metara.

Uz Sportsko-rekreacijski centar Vlašić, pored nekoliko hotela, motela, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata, izgrađeno je i oko 400 objekata (vikendica).

Osim skakaonice na Babanovcu se nalazi i pet ski-liftova, a ukupna dužina staza je oko 14 km. Sve navedeno, jasno je, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a skijaše iznova ostavlja bez daha.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 17 Siječanj 2022 09:18
 
index Instagram400x230 youtube