Puštanjem u rad DVB-T2 predajnika BiH zakoračila u doba digitalne televizije

Puštanjem u rad DVB-T2 predajnika na Grdonju, Udrigovu i Kozari, Bosna i Hercegovina je pred sami kraj 2021. godine konačna zakoračila u doba digitalne televizije.

Iako s velikim zakašnjenjem u odnosu na susjedne zemlje i ostatak Europe, proces prelaska s analogne na digitalnu televiziju u Bosni i Hercegovini ušao je u fazu konkretizacije, od koje će građani odmah vidjeti korist.

Regulatorna agencija za komunikacije je sredinom studenog prošle godine dodijelila Dozvolu za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji – Multiplex D.

Nositelj dozvole koji kreće sa emitiranjem signala pod brandom VIDITV pojašnjava da se dozvola odnosi na emitiranje digitalnog signala za komercijalne televizijske stanice, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini, pri čemu su još ranije licence Mux A i B dodjeljene javnim servisima, dok je Mux D planiran za komercijalne tv stanice.

Nažalost, iako se Bosna i Hercegovina obvezala da će do 17.06.2016. godine izvršiti konačno gašenje analogne radiodifuzije u BiH, javni servisi do danas nisu uspjeli realizirati ovaj projekt. Međutim, puštanjem u rad DVB-T2 mreže VIDITV, gledatelji su dobili priliku koristiti digitalnu televiziju.

Bez_naslova.png

Trenutačno su puštene emisijske lokacije na Grdonju, Udrigovu i Kozari čime je stanovnicima šireg područja Sarajeva, Banja Luke, Prijedora, Bijeljine i Brčkog omogućen prijem digitalnog signala. Proces širenja nastavit će se postupno već tijekom ove godine, a planirano postizanje postotka pokrivanja stanovništva iznad 90% očekuje se do kraja 2022. godine.

Digitalna TV zahtjeva minimalna ulaganja za krajnje korisnike odnosno domaćinstva. Za gledanje digitalne televizije potrebna je sobna ili krovna antena, čime domaćinstva dobijaju mogućnost gledanja digitalne tv na neograničenom broju uređaja besplatno. Digitalno zemaljsko emitiranje omogućuje bolji prijem tv signala i bolji kvalitet slike. Iz VIDITV napominju kako su ovo tek neke od prednosti koje krajnjim korisnicima donosi digitalna televizija u BiH.

 

 
index Instagram400x230 youtube