SMART Heritage: Dnevni izleti kroz Hercegovinu

Kroz projekt SMART Heritage čiji je opći cilj promocija, valorizacija i zaštita kulturne baštine na jadransko-jonskom području,

a njegovo očekivano trajanje do 31.prosinca 2021. osmišljeni su dnevni izleti kroz Hercegovinu preko ruta pod nazivima Stjepan tour, Katarina tour i Vlatko tour.

Svaki pojedini izlet pomno je isplaniran s ciljem da u razdoblju od dvanaest sati posjetitelju ponudi raznovrstan sadržaj (posjeta kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima), ali da ga uputi i u eno-gastro ponudu tog mjesta te smještajne kapacitete u blizini. Itinerari ovih izleta dostupni su dvojezično, na stranici kosaca.ba, nedavno pokrenutoj u sklopu spomenutog projekta. 
 
Tako, primjerice, dnevni izlet pod nazivom „Stjepan tour“ u središtu ima grad Ljubuški, njegove znamenitosti (Rimski vojni logor „Gračine“, Muzej na Humcu, Vodopad Kravica, Tvrđava herceg Stjepana Kosače), bogatu eno-gastro ponudu, ali i bitne informacije za ljubitelje aktivnog turizma. 
 
Dnevni izlet koji u središtu ima grad Mostar nazvan je „Katarina tour“, a sastoji se od posjeta sljedećim lokalitetima: Stjepan-grad Blagaj, Vrelo rijeke Bune, Stari most, Stari grad Počitelj, Bunica Boating, Sportsko-avanturistički park Fortica i sl.). Itineraru je dakako dodan dio koji upućuje na eno-gastro ponudu i smještajne kapacitete u blizini.
 
Gradovi Stolac i Čapljina obuhvaćeni su jednim dnevnim izletom pod nazivom „Vlatko tour“ koji nudi posjete sljedećim lokalitetima: Stari grad Vidoški, Nekropola stećaka Radimlja, Helenistička utvrda Daorson, Nekropola stećaka Boljuni.
 
Od sportsko-avanturističke ponude uključeni su Konjički klub Vranac i Adventure Trebižat. I ova ruta uključuje ponude za restorane i smještajne kapacitete.
 
Svaki dnevni izlet daje slikovit prikaz sadržaja ponude, uključuje mapu lokaliteta te važne telefonske brojeve hitnih službi. 
 
Osim dnevnih izleta, na multimedijalnoj stranici kosaca.ba moguće je pronaći mapu lokaliteta uključenih u projekt SMART Heritage, informacije o kulturno povijesnoj baštini koju je ostavila obitelj Kosača, kao i druge objekte od turističkog interesa na hercegovačkom području.
 
index Instagram400x230 youtube